Rompetrol – principalul brand a KMG International, rezultate și operaţiuni record în 2016

Pe fondul investițiilor şi a continuării programelor de optimizare şi dezvoltare a activităţilor de profil, unităţile de producţie ale Grupului Rompetrol a înregistrat anul trecut o majorare cu circa nouă la sută a cantităţilor totale de materii prime procesate, de la 5,45 milioane tone în 2015 la 5,95 milioane în 2016.
Astfel, rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare unitate de profil din România si una dintre cele mai moderne şi complexe din regiune, a procesat anul trecut peste 5,4 milioane tone (15.750 tone/zi), care s-a reflectat şi la nivelul volumelor de carburanţi obținuţi – 4,2 milioane tone, în creştere cu 8 la sută. Din această cantitate, circa 1,9 milioane tone de combustibili au fost comercializaţi pe plan local (+13%), iar diferenţa a mers la export (+4%), atât către subsidiarele Grupului din Moldova, Bulgaria şi Georgia, cât și partenerii tradiţionali din regiunea Mării Negre.
Rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate din România în funcţiune şi-a majorat cu 8 la sută cantitatea de materii prime procesată (până la 354 mii de tone), atingând un gradul de utilizare a capacităţii de 107 la sută. Aceasta a obţinut recorduri istorice în ceea ce priveşte producţia de bitum (91 mii tone), hexan, solvenţi ecologici, dar şi în ceea ce priveşte costul de procesare şi pierderea tehnologică.
Divizia de petrochimie – unicul producător de polimeri de pe plan intern a prelucrat anul trecut o cantitate de 189 mii de tone de materii prime (propilenă, etilenă) – cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, în creştere cu peste 8 la sută faţă de volumele obţinute în 2015. Din produsele obţinute, circa 57 la sută au fost livrate la export, compania reuşind să dezvolte trei noi tipuri de polimeri.
Pe fondul unei majorări cu nouă la sută a materiilor prime procesate anul trecut, Grupul Rompetrol a reuşit să atingă un profit operațional EBITDA de aproximativ 239 milioane USD şi un profit net de 88 milioane USD.
Rezultatele record ale Grupului Rompetrol au fost susţinute în principal de îmbunătăţirea indicatorilor operaţionali şi de efectele programelor de optimizare a fluxurilor de producţie (creşterea capacităţii de procesare şi a ponderii produselor albe din totalul produselor finite), a costurilor de operare (reducerea consumurilor de energie termică şi electrică), dar şi a celor aferente programului „Change for Good” lansat în 2014.
Acest program vizează o eficientizare şi o îmbunătăţire până în 2018 a întregului flux de operaţiuni specifice activităţilor de rafinare – petrochimie, trading – aprovizionare cu materie primă, retail – marketing, upstream – servicii industriale.
Retail si trading
Segmentul de retail al Grupului Rompetrol a înregistrat anul trecut un volum record pentru vânzările de carburanți (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria și Georgia, până la un nivel de 2,9 milioane tone, cu 15 la sută mai mult decât în 2015.
Acesta evoluţie a fost susținuta de adoptarea unor noi politici comerciale, dar şi de continuarea programelor de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi şi rebranding al stațiilor Rompetrol, prin implementarea conceptului dezvoltat în 2013 – o îmbinare a nevoilor și așteptărilor clienților cu cele mai bune soluții tehnice.
Rompetrol Moldova
”Pentru Rompetrol Moldova, anul 2016, a însemnat dezvoltare, optimizarea operațiunilor de retail și logistică, precum și modernizarea și implementarea noului concept de magazin. În anul 2016 au fost deschise 12 stații noi, astfel am ajuns la un număr total de 76 stații în Republica Moldova. Toate cele 12 stații au magazine realizate în baza unui concept nou implementat în Romania și importat și in Rep. Moldova. Infrastructura de alimentare a fost modernizată, de la rezervoarele subterane, până la pompele de distribuție a carburanților. În urma punerii în funcțiune a celor 12 stații, Rompetrol Moldova a contribuit la crearea a 130 locuri de muncă.” declară Felix Crudu Tesloveanu, Director General Rompetrol Moldova.
În 2016, Rompetrol Moldova a achitat drepturi de import și TVA și a efectuat plați la fondul social și medical de aproximativ 35 milioane USD.
Rompetrol Moldova are ca obiectiv continuarea extinderii rețelei și modernizarea stațiilor existente, inclusiv deschiderea de noi magazine în incinta stațiilor de alimentare, ceea ce va permite consolidarea poziției sale pe piața Republicii Moldova și va contribui la crearea noilor locuri de munca pentru cetățenii Rep. Moldova.
Sursa: Timpul.md