Sănătate

Rubarba: ce este și cum o folosim

Frunzele sunt toxice, conţin acid oxalic, care poate provoca moartea. În medicina populară se folosesc peţiolurile şi rizomii. Rizomii se recoltează toamna târziu, numai de la plante care au cel puţin opt ani de vegetaţie.

Pentru preparatele culinare, de la rubarbă se folosesc numai peţiolurile frunzelor. Peţiolurile de rubarbă au o culoare care poate să varieze de la roz deschis până la roşcat-violaceu. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât este mai acrişoară.

Rubarba este săracă în calorii și are doar 16 Kcal la 100g peţiol. În schimb este bogată în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc şi vitamine (mai ales vitamina C).

Rubarba este potrivită la tratarea anemiilor, este digestivă şi antiinflamatoare. Din rizomii de rubarbă se pot prepara cataplasme pentru vindecarea rănilor şi afecţiunilor pielii.

Gustul acrişor al rubarbei o face potrivită pentru acrirea ciorbelor. În acelaşi timp este foarte răcoritoare, fiind preferată pentru deserturile din zilele călduroase de vară. Trebuie recoltată la timp, în mai-iunie pentru că dacă se recoltează peţiolurile după luna iulie, s-ar putea să aibă un gust amărui.

Previne cancerul

Licopenul și antocianinele, antioxidanții foarte puternici care se găsesc în rubarbă, au proprietăți anti-cancer care reduc riscul de dezvoltare anormală a celulelor. De asemenea, rubarba este recomandată în protecţia anticanceroasă a sistemului digestiv şi a plămânilor. Pe de altă parte, luteina neutralizează radicalii liberi care sunt periculoși și pot duce la apariția cancerului.

Din peţiolurile de rubarbă se prepară compoturi, dulceaţă, suc.

Culinar.ro
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *