ActualitateExterne

Rubijne, al doilea oraș ca Mariupol: „A fost distrus până la pământ, sunt cimitire în curți”

Orașul ucrainean Rubijne din regiunea Lugansk a fost distrus, a declarat vineri șeful Administrației Militare Regionale, adăugând că nicio casă nu a rămas în picioare și că multe dintre ele nu pot fi reparate, relatează Ukraîinska Pravda.

„Rubijne a împărtășit soarta Mariupolului. Orașul industrial a fost distrus până la pământ, nu există clădiri intacte, multe case nu pot fi reparate. Sunt cimitire în curți”, a declarat Serghei Gaidai într-o postare făcută pe canalul său de Telegram, distribuind mai multe fotografii cu distrugerile provocate de ruși.

Acesta a amintit că, înainte de război, în Rubijne locuiau peste 60.000 de persoane, adăugând că acesta a fost redus astăzi la „o cutie de cărămizi prădate și jefuite” care trebuie reconstruită aproape de la zero.

Imaginile distribuite de el au fost repostate pe rețelele de socializare.

Rubijne, singurul oraș important cucerit de ruși în ofensiva din estul Ucrainei

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, remarca într-o postare făcută pe canalul său de Telegram luni că Rubijne este singurul oraș important cucerit de forțele armate ruse în cursul noii ofensive din estul Ucrainei, declanșată pe 18 aprilie.

Ghirkin a precizat însă că luptele pentru Rubijne au început înainte de declanșarea noii ofensive, exprimându-și îndoiala că acesteia îi poate fi atribuită căderea orașului industrial.

În evaluarea sa de joi privind războiul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării nota că Rusia a început să își suspende o parte a comandanților de top din Ucraina din cauza nemulțumirii față de randamentul forțelor lor.

„O cultură a mușamalizărilor și găsirii de țapi ispășitori este probabil răspândită în forțele armate și sistemul de securitate. Numeroși oficiali implicați în invadarea Ucrainei vor fi probabil tot mai distrași de eforturile de a evita răspunderea personală pentru eșecurile operaționale ale Rusiei”, nota evaluarea.

„Acest lucru în schimb va pune presiuni și mai mari pe modelul centralizat de comandă și control al Rusiei pe măsură ce ofițerii încearcă să lase decizii cheie la latitudinea superiorilor lor. Va fi dificil pentru Rusia să recâștige inițiativa în aceste condiții”, concluziona Ministerul Apărării de la Londra.

Sursa: Hotnews.ro


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *