Opinii și Editoriale

Rugăciunile pentru conducere (I)

Tot Apostolul Pavel e cel care ne îndeamnă să ne rugăm pentru dregătorii acestei lumi. Iată ce îi scrie lui Timotei: Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri, pentru toţi oamenii, pentru împăraţi şi pentru toţi care sunt în înalte dregătorii, ca să petrecem viaţă paşnică şi liniştită întru toată cuvioşia şi buna-cuviinţă” (I Timotei 2; 1-2).

Bineînțeles că suntem datori cu rugăciuni pentru toată făptura. Și trebuie, desigur, să ținem cont de istoricul acestor rugăciuni, revenind astfel la context. Pentru că ele au pătruns în cultul bisericii, inclusiv cu pomenirea numelui conducătorului, doar după ce conducerea a devenit creștină. Să nu uităm că de acolo vine și bizantinul vultur bicefal: patriarhul și împăratul – ambii creștini.

În Biserica Ortodoxă Română ectenia sună în felul următor: „Pentru binecredinciosul popor român de pretutindeni, pentru ocârmuitorii ţării noastre, pentru mai-marii oraşelor şi ai satelor şi pentru iubitoarea de Hristos armată, Domnului să ne rugăm.” În rusă și greacă textul este asemănător, doar că, din câte știu, în rusă în locul poporului e pomenită țara.

Cât privește rugăciunea pentru conducători, suntem cu adevărat datori să o facem, dar să nu o înțelegem ca pe o ungere de sus pentru cei de astăzi, ci ca pe o datorie de a ne ruga pentru bunul mers al societății. Să cerem înțelepciune și virtute pentru ei – așa trebuie să înțelegem rugăciunile. Ele nu au aceleași nuanțe ca cele despre care vorbea Sfântul Apostol Pavel, când era vorba de păgâni, dar nici aceeași însemnătate ca cele de după secolul al IV-lea, când împărații erau creștini și direct implicați în viața bisericii, fiind confirmați ca împărați în biserică prin mirungere.

Dacă ne uităm la părinții și învățătorii noștri, vedem nenumărate cazuri în care rugăciunea cuprindea întreaga făptură (de la Sfântul Isaac Sirul la Sfântul Siluan Athonitul), deci cu atât mai mult suntem datori să ne rugăm nu doar pentru înțelepțirea și mântuirea cârmuitorilor acestei lumi, ci a tuturor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *