CSI / Rusia

Rusia a denunțat o decizie ”politică” de a înscrie centrul istoric al orașului Odesa în UNESCO

Miercuri seara, Rusia a denunţat, o decizie ”politică” de a înscrie centrul istoric al oraşului Odesa, oraş ucrainean la malul Mării Negre, pe lista Patrimoniului Monsial în pericol al UNESCO, scrie AFP.

”Un grup de ţări aparţinând ”Occidentului colectiv”, cu ajutorul flagrant al Secretariatului UNESCO, care şi-a pierdut imparţialitatea, s-a grăbit să ia o decizie politică”, a declarat ministrul rus de Externe într-un comunicat.

Menționăm că în cadrul unei sesiuni extraordinare din 25 ianuarie, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a inclus centrul istoric al oraşului-port Odesa pe lista sa.

Procedura a fost accelerată din cauza războiului. Din vara lui 2022, experţi din organizaţia mondială au colaborat cu Ucraina pentru a dezvolta dosarul de candidatură. Acest lucru a fost în cele din urmă oficializat de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski pe 11 octombrie în timpul unui discurs online.

La Comitetul Patrimoniului Mondial de la Paris, şase ţări din 21 au votat ”pentru”, 14 ”s-au abţinut”, iar Rusia a votat ”împotriva” înscrierii pe Lista Patrimoniului Mondial al Odesei, un oraş-port renumit în special pentru scara sa monumentală Potemkin şi, uneori, supranumit „perla Mării Negre”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *