CSI / RusiaRăzboi

Rusia a lansat noi atacuri în centrul Kievului: „18 persoane au fost salvate, iar altele două se află încă sub dărâmături”

Luni dimineața, Rusia a atacat din nou Kievul, de data aceasta cu drone kamikaze care au lovit clădiri rezidenţiale din apropierea gării centrale din capitala ucraineană, provocând mai multe incendii şi avarierea unor blocuri de locuit, relatează Reuters și Agerpres.

„Explozii la Kiev. Capitala a fost atacată cu drone kamikaze”, a declarat Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, pe contul său de “>Telegram.

„Ruşii cred că asta îi va ajuta, dar astfel de acţiuni reprezintă doar convulsiile lor”, adaugă acesta în aceeaşi postare. ”Avem nevoie de mai multă apărare antiaeriană şi avem nevoie cât mai curând posibil!” spune el.

De asemenea, și primarul Kievului, Vitali Kliciko, a comunicat despre patru explozii în cartierul Şevcenkovski din centrul capitalei ucrainene, potrivit EFE.

El a confirmat că a fost vorba de un atac cu drone, “>publicând fotografia uneia dintre acestea pe care scria ”Gheran-2”, numele rusesc al dronei ”Shahed-136”.

În consecinţă, Kliciko a spus, un incendiu a izbucnit într-o clădire nerezidenţială, iar mai multe clădiri de locuit au fost avariate.

Primarul Kievului a mai precizat că 18 persoane au fost salvate, în timp ce altele două se află încă sub dărâmături, potrivit informaţiilor preliminare.

„Operaţiuni de salvare sunt în curs de desfăşurare. De asemenea au loc operaţiuni de demolare şi îndepărtare a structurilor distruse şi dărâmăturilor”, a mai spus el.

Deocamdată, nu există informaţii despre eventuale victime umane ale acestui atac, care intervine exact la o săptămână după ce o ploaie de rachete ruseşti a căzut asupra Kievului la ora de vârf a dimineţii, în cel mai puternic atac asupra capitalei ucrainene de la începutul războiului rus în 24 februarie 2022.

Un reporter Reuters a văzut fragmente de la o dronă folosită în acest atac cu înscrisul: ”Pentru Belgorod!”.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, situată în apropiere de frontiera cu Ucraina, a acuzat forţele ucrainene că bombardează cu regularitate regiunea, iar indivizi înarmaţi au ucis sâmbătă 11 persoane pe un teren de antrenament militar în regiunea Belgorod. Canale de Telegram ruse au relatat, citând un martor, că ar fi de două ori mai multe victime, în jur de 30 de morţi.

Reporterii Reuters la Kiev au auzit mai multe explozii şi au văzut fum şi flăcări ridicându-se deasupra unor clădiri luni. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că mai multe imobile rezidenţiale au fost avariate.

De asemenea, o serie de explozii s-au auzit în cartierul Şevcenkovski la puţin timp după ora locală 08:00 (05:00 GMT), când mulţi oameni merg la muncă, iar copiii se îndreaptă spre şcoală.

Explozii au fost auzite în aceeaşi zonă cu aproximativ o oră înainte.

Imagini televizate, difuzate de Reuters, au arătat o rachetă aeriană trasă spre cer în timp ce apartamentele unor clădiri erau în flăcări.

Administraţia oraşului Kiev a declarat imediat după prima serie de explozii că a fost atacată ‘infrastructura critică’.

Cartierul Şevcenkovski din centrul capitalei ucrainene, unde se află mai multe universităţi, baruri studenţeşti, restaurante fusese de asemenea lovit cu o săptămână mai devreme, transmite sursele citate.

Ucraina a informat despre un val de atacuri ruseşti cu drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană în ultimele săptămâni. Iranul neagă că ar fi furnizat drone Rusiei, în timp ce Kremlinul nu a făcut niciun comentariu.

„În fiecare noapte şi în fiecare dimineaţă, inamicul terorizează populaţia. Dronele sinucigaşe şi rachetele atacă întreaga Ucraină”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Inamicul ne poate ataca oraşele, dar nu ne poate înfrânge. Ocupanţii vor primi o pedeapsă justă şi de condamnare din partea generaţiilor viitoare. Iar noi vom obţine victoria”, afirmă liderul de la Kiev în acelaşi mesaj.

Vă amintim că Rusia a invadat în mod nejustificat şi neprovocat Ucraina la 24 februarie 2022, în ceea ce ea numeşte ”operaţiune militară specială”, de fapt, potrivit Kievului şi Occidentului, un act de agresiune în toată regula, primul de acest gen după cel de-al Doilea Război Mondial.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *