Rusia este noul inamic electoral al preşedintelui Lukaşenko

Vechiul slogan – „Pentru un Belarus puternic şi prosper”, a fost înlocuit cu unul nou: „Pentru viitorul independent al Belarus!”. Lukaşenko sugerează în mod clar că este vorba de independenţa în primul rând faţă de Rusia, scrie Gazeta.ru.
Sloganurile de campanie ale lui Aleksandr Lukaşenko s-au schimbat radical. Dacă înainte accentul era pus pe bunăstarea oamenilor, acum, în plină criză, acesta este refăcut creativ în „Patria este în pericol!”.
Astfel, în ciuda faptului că, în ultimii 15 ani, principalii inamici ai Minskului erau SUA, UE şi vecinii Polonia şi Lituania, acum, principala ameninţare la adresa statalităţii Belarus este Rusia.
Ideologii lui Lukaşenko au construit o campanie în care principala ţintă a criticilor preşedintelui a devenit clasa oligarhilor ruşi („care vrea să cumpere Belarus pe nimic”), Rosselhoznadzor („discriminează produsele din Belarus”) şi, „lumea rusă” în general. În calitate de bonus – tot mai frecvente sunt discursurile despre potenţialul război cu Rusia.
La o întâlnire recentă cu reporterii, Lukaşenko a vorbit pe tema „Lumea Rusă”.
„Nu este adevărat că majoritatea sunt pentru „lumea rusă”. L-am întrebat pe ambasador (al Rusiei): „Ce vreţi să spuneţi cu adunarea teritoriilor ruseşti, şi ce este această lume rusă?”. Nu a ştiut să explice. Dar acum am observat că nici în mass-media rusă nu mai vorbesc despre „lumea rusă”, de aceea cred că au auzit critică mea şi au îndepărtat subiectul de pe ordinea de zi „, – a spus Lukaşenko.
Președintele a dezvoltat ideea. „Nu înţeleg ce este „Lumea Rusă”, tu – cu atât mai puţin, nici poporul nostru nu a înţeles ce este „lumea rusă”. Atunci putem vorbi despre lumea belarusă, lumea ucraineană. Este vorba cumva despre confruntarea lumilor? Prin urmare, cred că e ceva inventat, stupid. Nu cred că teza a găsit sprijin din partea belaruşilor. Dar pe mulţi i-a pus în garda, e adevărat”.
A urmat un avertisment pentru Rusia:
„Noi trebuie să trăim fiecare în apartamentele lui. Rusia – este fratele nostru. Eu spun de multe ori – frate mai mare. Dar se comportă că fraţii mai mari? Dacă fratele mai mic are o problema, îl ajută? Trăim într-un bloc de apartamente comun, dar fiecare în apartamentul sau.”
Aceste declaraţii contrazic afirmaţiile anterioare ale lui Lukaşenko, de exemplu cele de pe 29 ianuarie 2015, în timpul conferinţei de şapte ore cu presă. Atunci el a combătut „Lumea Rusă” cu argumente privind posibilitatea unui conflict armat între Moscova şi Minsk: „Belarus nu are nevoie de pământuri străine. Dar nici să cedăm pământurile noastre altora… Când au început să mă piseze că Putin va veni şi ne va lua o parte din teritoriul nostru, am răspuns în glumă – avem mai multe motive să revendicăm teritorii de la Rusia. Dar noi nu avem pretenţii teritoriale faţă de nimeni. ”
În timpul conversaţiei cu reporterii din luna august, a Lukaşenko a repetat aceleaşi teze. „Rusia nu va lupta cu Belarus. … Problema voastră este că nu ştiţi ce s-a întâmplat în Ucraina şi ce se întâmplă acum. Eu cunosc situaţia mai bine. Nu trebuiau să se expună. Dacă mâine cineva ar vrea să taie o bucată de Polesia. Va puteţi imagina ce ar fi, care ar fi reacţia mea şi a poporului meu? Am lupta pentru fiecare bucată de pământ, „- a declarat Lukaşenko, răspunzând la întrebarea unui reporter.
De asemenea, recent, Lukaşenko a declarat că Rusia, în pofida angajamentelor luate, a refuzat să furnizeze arme avansate în Belarus şi vrea să cumpere pe nimic activele industriei de apărare din Belarus.
Potrivit preşedintelui belarus, Kremlinul îl sâcâie pentru „resetarea relaţiilor sale cu Vestul şi că să nu mai avem astfel de situaţii, este necesar să arătăm adevărată faţă a Rusiei”. Aceste declaraţii au fost făcute de Aleksandr Lukaşenko în timpul vizitei la Minsk Wheel Tractor Plant (MZKT) – o companie care produce şasiurile pentru rachete ruseşti „Topol-M”, „Yars” şi multe alte arme. Potrivit preşedintelui din Belarus, Rusia nu ar trebui să se bazeze pe preluarea controluluia supra MZKT. „Ne ameninţă că Rusia va inventa propriile şasiuri cu care vor transporta focoase nucleare pe teritoriul lor – să fie sănătoşi! Dacă ei au azi creier şi bani, pe care nu-i au – să inventeze”, – a spus Lukaşenko, într-o conversaţie cu directorul companiei.lukaşenko poroşenko
În acelaşi discurs, şeful Belarus a ordonat să înceapă fabricarea de componente pentru aeronave, să înceapă producţia de rachete şi să se renunţe la maşinile blindate ruseşti, cumpărând blindate din Belarus – Caiman, care potrivit lui sunt mai bune că cele din Rusia – Tigru.
Toate re-alegerile precedente ale lui Lukaşenko – din 2001, 2006 şi 2010 – au avut loc pe fondul creşterii veniturilor din Belarus. Tehnică pusă la punct era simplă. Cu un an şi jumătate înainte de alegeri, Belarus lua credite „ieftine” – de la Rusia, China, FMI sau Venezuela. În paralel, Minskul negocia cu Rusia petrol şi gaze mai ieftine. Dar împrumuturile nu mergeau spre reformarea economiei, ci în creşteri de salarii şi pensii. Această „pompare” de bani în lipsa îmbunătăţirilor la capitolul eficientă muncii se desfăşura sub sloganul „Pentru un Belarus puternic şi prosper!”.
Cu toate acestea, în decembrie 2014 a început criză „neprogramată”. Căderea rublei a condus la faptul că piaţă rusă a fost pierdută de exportatorii din Belarus – şi acest lucru înseamnă 85% din exporturile de bunuri din Belarus. A urmat devalorizarea rublei belaruse, apoi – reducerea salariilor, majorarea stocurilor, trecerea la săptămâna de lucru de trei zile, creşterea preţului produselor la nivelul celor din Moscova şi alte „farmece” ale crizei.
Era clar că Lukaşenko nu putea merge la votare sub steagul prosperităţii – era penibil.
Şi apoi politologii şi sociologii lui Lukaşenko au venit cu ideea activării temei fricii faţă de Rusia, care ameninţă independenţa ţării. E advarat, nu fără ajutorul Moscovei, care le-a dat toate motivele din lume să le fie teamă.
sursa: paginaderusia.ro