CSI / Rusia

Rusia învie organizația de pioneri din perioada sovietică

Miercuri, 6 iulie, deputaţii din Duma de Stat au aprobat un proiect de lege ce vizează crearea unei mişcări naţionale pentru copii şi adolescenţi, care are drept principal obiectiv să-i înveţe pe aceștia valorile patriotice, relatează The Moscow Times. Sistemul reaminteşte de pionierii din fostele organizațiile sovietice de tineret, numite generic Comsomol, dizolvate în 1991.

Proiectul de lege a fost prezentat, într-o primă formă la 17 mai 2022, data centenarulului mișcării originale a tineretului sovietic.

Legislatorii au plănuit inițial să numească grupul Bolshaia Peremena (n.r. – Recreația Mare), dar decizia nu este definitivă. 

Deschisă tuturor copiilor care au minimum 6 ani, mişcarea, care va fi finanţată de stat, este gândită „să pregătească copiii şi tinerii pentru viaţa în societate, formându-le viziunea asupra lumii pe baza valorilor spirituale şi morale tradiţionale ruseşti (…), precum şi să le inoculeze dragostea şi respectul pentru patrie”, potrivit autorilor iniţiativei.

„Statul trebuie să creeze condiţii care contribuie la o dezvoltare spirituală, morală, intelectuală şi fizică exhaustivă a copiilor, la învăţarea patriotismului, a responsabilităţii civile şi a respectului pentru adulţi”.

Participarea la mişcare, care pare să se inspire din cea a „pionierilor” sovietici şi prevede desemnarea de responsabili însărcinaţi cu realizarea acestor obiective, se va face pe bază de voluntariat, potrivit legii votate miercuri de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Lui Vladimir Putin i se va propune să conducă consiliul de observare al mişcării, a precizat într-un comunicat deputatul Artiom Meteliov, din partidul la putere Rusia unită, care prezidează comisia pentru tineret al Dumei.

Meteliov, coautorul proiectului de lege, spera că mișcarea „va ajunge la majoritatea absolută a școlarilor și a studenților și va ajuta milioane de copii să-și găsească un scop în viață”.

Proiectul de lege trebuie acum aprobat de Camera Superioară a Dumei de Stat și semnat de liderul de la Kremlin pentru a deveni lege plină.

„Putin a mai încercat să înființeze o organizație similară, Mișcarea Școlarilor din Rusia, în 2015. Grupul a fost creat printr-un decret special semnat de președinte, la aniversarea a 97 de ani de la înființarea Ligii Tinerilor Comuniști din Uniunea Sovietică, cunoscută sub numele de Comsomol”.

Mișcarea pionierilor sovietici a fost fondată în 1922 și a inclus copii cu vârste între 9 și 15 ani. A fost unul dintre primii pași de integrare a cetățenilor în ideologia comunistă. 

Comsomol a fost dizolvat în 1991. Ziarul Comsomolului, Komsomolskaia Pravda, mai apare încă, în ciuda dispariției organizației pe care a slujit-o.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Fiecare obiectiv dezvaluie lipsurile oficial recunoscute ale actualei societati ruse:
    – dezvoltare spirituală
    – morală,
    – intelectuală
    – fizică exhaustivă a copiilor
    – patriotismului
    – responsabilităţii civile
    – respectului pentru adulţi
    Toate acestea sunt necesare furerului de la Kremlin dar sunt deficitare intr-o societate docila mofturilor dictatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *