CSI / Rusia

Rusia trimite scafandri pentru a evalua daunele produse la podul peste strâmtoarea Kerci

Rusia trimite scafandri să evalueze daunele produse de explozia de sâmbătă la podul peste Strâmtoarea Kerci, a anunţat duminică vicepremierul rus Marat Husnullin, citat de Reuters. Misiunea urma să înceapă în zori, la ora locală 6 a.m. (03.00 GMT), transmite Agerpres.

Podul care leagă peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia ilegal în 2014, de teritoriul rus are un rol cheie în aprovizionarea militarilor ruși din sudul Ucrainei. Având 19 km şi o valoare simbolică, obiectivul a fost inaugurat cu fast de Putin în anul 2018.

Costul construcţiei a fost de circa 3,5 miliarde de dolari, iar Uniunea Asiguratorilor din Rusia a evaluat pagubele produse de explozia de sâmbătă la trei până la opt milioane de dolari (200-500 de milioane de ruble).

De asemenea, Putin a semnat sâmbătă un decret pentru întărirea securităţii podului şi a ordonat o anchetă privind explozia.

Ucrainenii, inclusiv la nivel oficial, şi-au exprimat satisfacţia pentru avarierea podului, dar nu au revendicat o eventuală acţiune de sabotaj, iar Moscova nu a făcut nicio acuzaţie.

„Situaţia poate fi gestionată – este neplăcută, dar nu fatală”, a apreciat guvernatorul rus al Crimeei,

Serghei Aksionov: „Desigur, s-au declanşat emoţii şi există o dorinţă sănătoasă de răzbunare”, a adăugat el în faţa presei.

Potrivit lui Aksionov, peninsula dispune de rezerve de carburant pentru o lună şi de alimente pentru două luni. Ministerul apărării de la Moscova a susţinut că ocupanții ruși din sudul Ucrainei pot fi ”complet aprovizionate” pe alte rute terestre şi maritime.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *