Actualitate

RUSKII MIR / Trubadurii și politrucii socialiști au “luat apă în gură” și nu spun nimic despre „diplomatul” care căra zeci de mii de dolari din Moldova

Isprava “bravului” diplomat (atașat) al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău ne demonstrează atitudinea cu care reprezentanții Moscovei tratează Republica Moldova. Cu certitudine, niciodată acest “diplomat” (chiar și cu studii la faimoasa forjerie de cadre ideologice de la “MGIMO”) nu și-ar fi permis să procedeze la fel în țara lui de origine sau în alte state, decât în cele ale CSI-ului. Pentru acesta frontiera de stat a Republicii Moldova nici că ar mai exista, exact cum ei procedează și în cazul regiunii transnistrene. Vă imaginați ce se întâmplă cu poșta diplomatică a Ambasadei Ruse la Chișinău, dacă colaboratorii ei își permit să treacă individual frontiera de stat a Republicii Moldova cu sume semnificative de bani in valută, ignorând sfidător și deschis legislația noastră? Este salutabil că “diplomatului” rus i s-a amintit că Republica Moldova nu este un raion din regiunea Moscovei sau a peninsulei Kamceatka. E cazul să procedăm la fel și cu armata rusă de ocupație, acoperită sub numele de GOTR. Și nu doar în aceste cazuri. Diplomații ruși de la Chișinău, dar și autoritățile de la Moscova, ar trebui să nu uite că Republica Moldova este un stat suveran și independent, iar dacă, cumva, aceștia mai uită, e bine (chiar e necesar!) de reamintit acest fapt prin acțiuni concrete din partea noastră.

Cred că, în context, ar fi bine să invocăm și recentul caz cu un alt “diplomat”, Andrei Neguța, formal ambasadorul Republicii Moldova, dar, în realitate, tot al Federației Ruse, care a considerat și el că frontierele Moldovei și din spațiul CSI sunt o simplă formalitate și ar trebui să facem abstracție de ele. Vă mai aduceți aminte cum ex-ambasadorul personal al lui Dodon la Moscova, tot el și subordonatul șefului departamentului moldovenesc din Administrația de la Kremlin, tov. general Vladimir Cernov, se inspira din realitățile rusești cum Republica Moldova poate deveni țară prezidențială și federală, după exemplul Federației Ruse? După cum se cunoaște, “marele diplomat Neguța” (conform multiplelor aprecieri făcute de Dodon) este implicat în contrabanda cu anabolizante dintre cele 2 capitale frățești – Chișinău și Moscova. Oare chiar Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău și persoana de aici, responsabilă de aprobarea deplasării minivan-ului pe ruta Moscova-Chișinău și retur, nu și-a pus niciodată întrebarea care era scopul adevărat al celor 17 deplasări ale minivan-ului pe parcursul unui singur an? Iar dacă luăm în calcul, retrospectiv, încă un an sau chiar mai mulți de când Neguța l-a reprezintat pe Dodon la Moscova?

Trubadurii și politrucii socialiști au “luat apă în gură” și nu scot niciun cuvânt despre ambele cazuri; acum aceștia s-au “ascuns prin păpușoaie”, deoarece nu este în interesul lor politic și electoral să-și compromită mândra lor capitală – Moscova și pe Dodon..

În încheiere apare o întrebare absolut firească: cum putea Neguța să procedeze altfel, dacă chiar șeful lui de partid, Dodon, era implicat plenar cu “kulioacele” lui Plahotniuc (doar in zilele de luni Cornel trebuia sa dea salariile…)?

Iurie Reniță 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *