Salinele din România SE ÎNCHID. Nu au aviz ISU
Decizia închiderii salinelor are la bază lipsa celei de-a doua ieşiri în caz de incendiu, ceea ce înseamnă, conform unor surse din domeniu, că se vor închide toate punctele turistice tip salină deoarece este aproape imposibil, atât din punct de vedere tehnic, cât şi financiar pentru a realiza o asemenea investiţie, adică cea de-a doua ieşire.
Iată ce a postat pe o reţea de socializare primarul oraşului Ocnele Mari, Petre Iordache:
"Adminstratia Locală a oraşului Ocnele Mari , consideră justificată închiderea temporară a "Punctului Turistic" Salina "OCNELE-MARI" , în urmă controlului PSI efectuat de Autoritatea competenţă în domeniu şi suntem de acord că trebuie realizată o administrare economică, judicioasă şi eficientă.
În mod cert, eu personal, nu îl suspectez de nepricepere sau vendetă pe domnul director Cionica, ştiindu-l un om de bună credinţă, un profesionist veritabil. Mi-am dat seama de capacitatea şi intenţiile domniei sale şi tocmai de aceea poate conta pe mine, atât la bine cât şi la greu. Sunt ferm convins că această situaţie va fi rezolvată în timp cât mai scurt , pentru că Salina Ocnele Mari a devenit o atracţie turistică de interes naţional".
În acest moment, Societatea Naţională a Sării gestionează șapte saline, dintre care cinci erau deschise publicului. Este vorba despre Salina Târgu Ocna (jud. Bacău), Praid (jud. Harghita), Ocnele Mari (jud. Vâlcea), Slănic (jud. Prahova) şi Salina Cacica (jud. Suceava).
În vara anului 2013, la Salina Praid a avut loc un mic incendiu. În jur de 500 de turiști și persoane aflat la tratament au fost evacuate după ce a început să apară fum. Salvatorii au descoperit că incendiul a pornit într-o galerie părăsită, la două sute de metri de suprafață. Au ars grinzi și planșeul de protecție al galeriei. Incendiul ar fi pornit din cauza unui scurtcircuit de la o instalație de ventilare a minei.
Salina de la Praid e una dintre cele mai importante atracții turistice pentru străini. Anul acesta a avut peste 500 de mii de vizitatori. Salina, aflată la 120 de metri adâncime, are un parc de aventură, un cinema 3D, spații pentru sport, o cafenea, un restaurant, precum și o capelă unde se țin slujbe ortodoxe, reformate și catolice.
sursa: voceavalcii.ro