Spre UEUE / Nato

Sandu convinsă în aderarea Moldovei la UE până în 2030, chiar și fără Transnistria

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, comentând recomandarea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare a țării sale, și-a exprimat speranța că acestea vor fi finalizate până în 2030.

Potrivit lui Sandu, Republica Moldova poate deveni membru cu drepturi depline al UE datorită faptului că “în mai puțin de doi ani am reușit să facem pași importanți”.

“Ne-am asumat angajamente din partea noastră, pentru că noi deținem controlul aici, trebuie să îndeplinim toate angajamentele și să atingem standardele europene până în 2030 și sperăm că UE va fi gata să ne accepte”, a adăugat ea.

Președintele moldovean nu a exclus ca aderarea Republicii Moldova la UE să vină mai devreme, “dacă și noi vom lucra tot mai mult la această agendă de integrare europeană aici, în interiorul țării, iar pe de altă parte, dacă UE rămâne deschisă”.

Sandu a reiterat că, în “cel mai rău scenariu”, ea permite aderarea Moldovei la UE în etape: mai întâi fără Transnistria și apoi cu ea, deoarece contrariul ar însemna “să dea Kremlinului dreptul de veto asupra procesului de integrare a țării”.

“Odată ce oamenii vor vedea cum cresc standardele de viață, cum cresc pensiile și salariile, cum se îmbunătățește viața în localitățile noastre, cu siguranță vor dori să urmeze aceeași cale. Cred că astăzi vor să facă acest lucru, dar există și Federația Rusă, care face eforturi semnificative”, a explicat președintele.

După cum se știe, la 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia finală privind începerea negocierilor ar trebui să fie luată de liderii statelor membre la o reuniune din 14-15 decembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Razboiul ruso-ucrainean a fost o oportunitate pt aderarea RM la UE. Altfel “în mai puțin de doi ani am reușit să facem pași importanți” nu mai erau doi ani. Au trecut de la independenta nu doar doi ani, ci 33, cati de-alde doi ani….. A trebuit sa vina razboiul pt a declansa ceva in RM. Tot vad mai des “fără Transnistria”. Aceste articole au rolul de a ne obisnui cu ideea si pt a nu le reprosa conducatorilor ca nu au facut nimic: “noi v-am zis ca fara Transnistria, deci sa nu avem discutii dupa !”, cam asta inseamna articolele astea.

    1. Nu vor intra nici in 20 de ani..Occidentul nu are nevoie de un nou Kaliningrad in coasta lor…in rm sunt o gramada de pro rusi..

  2. Daca fara raioanele din stanga Nistrului, in care moldovenii formeaza majoritatea, cu cine veti merge in UE cu țiganii de pe dealul Sorocii, gagauzii si Baltiul rusofon asistat de Moscova si vreo doi calici de moldoveni.
    Buna companie

    1. Termenul este anul 2030. Daca pana atunci “moldovenii care formeaza majoritatea in stanga Nistrului” nu se decid in ce parte vor, ma tem ca vor ramane pe dinafara. Iar pe de alta parte, daca formeaza majoritatea, cum se explica secesiunea de Chisinau, cum se explica razboiul din 1991, cum se explica ca din 1991 pana acum “majoritatea moldovenilor din stanga Nistrului” nu a facut nimic pt a se reuni cu cei din dreapta Nistrului ? Nu exista lo ogica pt “majoritatea”.

  3. Ba da. E logic. Daca iti raspunzi la …si cei din dreapta Nistrului cu cei din dreapta Prutului??? inseamna ca ti-ai raspuns

  4. “în mai puțin de doi ani am reușit să facem pași importanți”. Seriossss????
    Că care ar fi pașii aceia importanți pe care chipurile i-ați făcut voi madame prezident?
    Aș fi tare curios să știu trei la cinci pași pe care i-ați făcut voi spre UE. Dacă cerșetoria la nivel statal dusă la sublim, anularea opoziției prin orice mijloace, carotarea firmelor românești în dauna celor rusești/indiene se cheamă „pași importanți” spre UE atunci probabil că ai dreptate.
    Îmi permit să enumăr eu cel puțin trei pași (nu știu câți or ieși) pe care trebuia să îi faceți și NU i-ați făcut:
    1. ieșirea din csi
    2. crearea unor alianțe politice cu toate forțele progresist-unioniste din RM în scopul obținerii unei legitimități majoritare și a susținerii populare
    3. denunțarea acțiunilor militare ale rassiei împotriva Ucrainei
    4. declararea bisericii ruse ilegală pe teritoriul RM
    5. scoaterea tuturor „monumentelor” sovietice și ducerea celor mai „reprezentative” dintre ele la un muzeu al ocupației sovietice
    6. denunțarea pactului ribentrop-molotov și a consecințelor acestuia și solicitarea reparării lor prin reIntegrarea în România
    7…. mai scrieți voi ce credeți că trebuia/ar trebui făcut…
    Ce ziceți madame prezident? Sună interesant ce trebuia să faceți și NU ați făcut?
    Ticăloși pobedisto-„stataliști” ce sunteți toți „politicienii” ce ajung la butoane în RâMa…

    1. Si monumentele sovietice cu tancuri pe postament de beton indreptate cu teava catre romania. Perfect intretinute la 33 de ani de la caderea comunismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *