Eveniment

„Săptămâna anticancer” aduce noi șanse de prevenire și tratare a cancerului

Conform datelor Institutului Oncologic, în anul 2012, au fost luaţi la evidenţă 8204 bolnavi primari, în creştere faţă de anul precedent (8080). Totodată, a crescut şi numărul de pacienţi la care tumorile s-au depistat în primele stadii (37,5% în 2012, faţă de 34,3% în 2011), când boala poate fi tratată, iar pacienţii reabilitaţi.

Despre activităţile planificate, modalităţi de prevenire a cancerului şi donaţii, am discutat cu Victor CERNAT, directorul general al IMSP Institutul Oncologic.

– Ce activităţi se planifică a fi organizate în „Săptămâna anticancer”?

– Victor Cernat: În primul rând, ca şi anul trecut, la Policlinica oncologică îi primim pe toţi cei care vor să primească o consultaţie gratuită a unui specialist, fără îndreptare şi fără poliţă.

În afară de asta, 4 echipe de medici vor pleca în patru raioane, Ştefan Vodă, Orhei, Soroca şi Criuleni, unde, timp de o săptămână, vor consulta populaţia, iarăşi, fără a le solicita îndreptare de la medicul de familie sau poliţă. Este o practică bună, fiindcă din fiecare echipă fac parte trei-patru specialişti – obligatoriu un mamolog, un ginecolog şi, în funcţie de patologia care prevalează în raion, mai pleacă un proctolog, gastrolog, un specialist în bolile de piele etc.

– Genericul acestei săptămâni este „Cancerul – boala care poate fi prevenită”. Ce recomandaţi populaţiei pentru a preveni cancerul?

– V.C.: Există factori de risc, care trebuie evitaţi, după posibilitate, şi sunt cauze care duc la dezvoltarea cancerului. Radiaţia solară, razele ultraviolete, ecologia proastă, de exemplu, sunt factori care afectează pielea şi pot provoca cancerul de piele, care ocupă locul patru în Moldova. Apoi, nitriţii şi nitraţii, tabagismul. Dar unul dintre cei mai dăunători factori, care afectează sistemul imun al organismului, este stresul psihoemoţional cronic. Nu vorbim despre un deces al unei persoane apropiate sau de un eveniment tragic, ci despre stresul cronic, care afectează câte un pic, în fiecare zi. El provoacă cele mai multe cazuri de cancer în lume.

Alimentaţia proastă, necalitativă provoacă cancere ale esofagului, stomacului, intestinului. Acum oamenii consumă mai mult grăsimi, proteine, carne de calitate joasă, în loc de fructe şi legume. Cancerul intestinului este pe primul loc în Moldova. Aceasta se întâmplă şi din cauza că acesta este ereditar. Cei care au avut în familie membri bolnavi de cancer au o predispunere şi ar trebui să se consulte.

– Ce trebuie să facă oamenii, pentru a se asigura că, din acest punct de vedere, sunt sănătoşi?

– V.C.: Din 2011 am lansat, împreună cu CNAM, Programul naţional de screening pentru cancerul mamar şi de col uterin. Este vorba despre controlul profilactic al populaţiei sănătoase. În cadrul programului, mergem în sate. Femeile vin şi sunt examinate. Sunt teste care pot preveni cancerul. Femeile nu ştiu, ele se duc la ginecolog odată în 10 ani. De aceea, cea mai bună metodă de depistare sunt controalele profilactice la populaţia sănătoasă, pe care le facem o dată la 2 ani.

– Cum colaborează Institutul Oncologic cu sectorul privat, cu ONG-urile? Ce necesităţi are spitalul şi cum pot oamenii să se implice?

– V.C.: Donaţiile companiilor şi a ONG-urilor sunt foarte importante. Chiar în „Săptămâna anticancer” vom avea o donaţie de medicamente în valoare de 1,5 milioane de lei din partea companiei Balkan Pharmaceuticals. 600 de cutii de Letrozol şi 600 de Anastrozol.

Deşi tratamentul este gratis pentru bolnavii de cancer, posibilităţile financiare sunt reduse. Avem multe paciente care necesită tratament cu aceste preparate. Femeile fac câte 14-15 perioade de tratament pe an. Acestea ajung să ne coste sute de mii de lei. Dacă nu exista donaţia, am fi trecut la preparate mai ieftine şi mai slabe. Letrozolul este mai eficient. Iar cu aceste 600 de cutii, pe care le primim de la Balkan Pharmaceuticals, problema pe anul acesta este rezolvată.

Letrozol şi Anastrozol sunt preparate antihormonale, care se administrează mai ales femeilor cu cancer a glandei mamare şi de col uterin. Ele stopează emisia de hormoni, pentru că dacă n-o stopăm, aceştia progresează maladia. Pentru comparaţie, pentru anul acesta, noi am contractat numai în jur de 300 de cutii. Dar ne-am adresat la Balkan Pharmaceuticals şi ei ne-au ajutat. Şi anul trecut ne-au susţinut, iar în 2010 au făcut o donaţie foarte mare, de peste 7 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *