Sarkozy către Putin: Ridicați sancțiunile!
„Aș vrea ca președintele Putin să anunțe că el ridică sancțiunile și că noi, europenii, vom urma această mișcare de ridicare a sancțiunilor”, a declarat liderul Partidului Republicanilor la Forumul economic internațional de la Sankt-Petersburg.
Rusia a impus în vara anului 2014 un embargo asupra produselor alimentare europene, ca răspuns la o serie de sancțiuni decretate de Bruxelles după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova și declanșarea conflictului din estul Ucrainei.
„Ridicați sancțiunile și noi, prietenii voștri, vom face totul pentru a vă ajuta”, a spus Sarkozy. „Mi-aș dori (…) să vorbim și să începem o dinamică pozitivă. Dinamica actuală este extrem de negativă, trebuie să fie rupt acest proces luând o inițiativă și singura inițiativă este o inițiativă de pace”, a pledat fostul președinte francez.
„Este nevoie de un act fondator și în loc de a ne refugia în spatele sancțiunilor care blochează totul, sancțiunile trebuie ridicate”, a insistat el.
Pozând într-un „adevărat prieten al Rusiei” și respingând „un nou război rece”, Sarkozy, care a fost primit miercuri de președintele Vladimir Putin, a reiterat că dorește ca țările Uniunii Europene să ridice sancțiunile impuse Rusiei, măsuri care expiră la sfârșitul lunii iulie și ar putea fi prelungite cu încă șase luni.
„Sunt dintre cei care cred că sancțiunile trebuie să fie ridicate, avem și așa destule probleme și nu ne putem permite să ne facem rău”, a denunțat fostul lider francez, estimând că SUA nu trebuie „să dicteze” relațiile între UE și Rusia.
Bruxellesul leagă sancțiunile, decretate în 2014, de aplicarea acordurilor de pace de la Minsk din februarie 2015 destinate să aducă pacea în estul Ucrainei, unde doi ani de conflict cu separatiștii proruși susținuți de Moscova — potrivit Kievului și Occidentului — s-au soldat cu peste 9.300 de morți.
Kievul, a estimat Nicolas Sarkozy, trebuie să aplice aceste acorduri adoptând, în special, noua Constituție și o lege privind amnistia, subliniind că Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei, care „nu este negociabilă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!