Scrisoare din Germania (către Dumitru Crudu)
Mulţumesc pentru iniţiativa ta de a căuta împreună cu mine cele zece cele mai bune romane care s-au scris în Basarabia. Desigur, pentru a răspunde la întrebarea aceasta ar fi necesară şi cunoaşterea literaturii basarabene din secolul al XIX-lea. Contextele, în cadrul cărora s-a scris în Basarabia, desigur că au fost destul de diferite:
– romane scrise în epoca Imperiului Rus în Basarabia (1812-1918);
– romane scrise în epoca română în Basarabia (1918-1941);
– romane scrise în epoca sovietică (1944-1990);
– romane scrise în ultimii 20 de ani în R. Moldova (din 1990 încoace).
(…)Cred că ar putea fi interesant pentru tine să urmăreşti pe parcursul a câtorva săptămâni sau luni reacţiile la această propunere, ar putea fi un proiect special pentru TIMPUL. Dacă faci contact cu cei care se ocupă de literatură în Moldova, s-ar putea ajunge la ceva. Poate să faci interviuri cu oameni ca Vitalie Ciobanu, Emilian, Irina Nechit, Aurelia Borzin şi alţii care sunt activi ca persoane, care discută despre literatură sau care lucrează ca editori. Cu profesori universitari, care sunt la nivel ştiinţific specialişti în acest domeniu. Cu scriitorii înșişi (Beşleagă, Popa şi alţii), cu cât mai mulţi. Şi, în sfârşit, cu publicul larg. Chiar dacă nu se face un interviu, dar publicaţi în fiecare săptămână o coloană cu cele zece romane din perspectiva lui Beșleagă, Galaicu-Păun, Ciobanu, publicul larg, asta deja ar putea indica o tendinţă. Şi totuşi, cred că numărul romanelor care s-au scris vreodată în Basarabia nu este atât de mare, ca să nu fie posibil de făcut această listă destul de repede.
După cum ţi-am scris, eu voi fi la Chişinău de la 15 până la 24 mai. Voi fi foarte ocupat de la 21 până la 24. Dar am putea oare să organizăm o şedinţă excepţională a fostului cenaclu (Crudu-Popa) la Uniunea Scriitorilor, pe data de 20 mai (care este, şi se potriveşte, o zi de luni, ziua în care avea loc cenaclul), la ora 19, şi să discutăm despre sondaj. Invităm pe toţi cei care au făcut parte din cenaclul de altădată, pe cei tineri, pe poeţii de altădată, şi pe noii amatori de literatură. În orice caz, eu aş fi gata să plătesc pentru băuturi (nealcoolice) şi biscuiţi pentru toţi doritorii.
Această întâlnire chiar ar putea fi un fel de lansare a unui proiect mai mare: De a stabili, mai întâi, ce romane s-au scris vreodată în Basarabia şi de a prezenta în cadrul unui cenaclu nou şi deschis pentru public în fiecare săptămână unul dintre acele romane.
Ce crezi? Este o propunere serioasă. În continuare, ar fi posibil să se stabilească și cele zece cele mai interesante piese de teatru din Basarabia. Cred că numai printr-un proiect anume ar fi posibil să fie luate în considerare şi acele romane care s-au scris înainte de epoca sovietică.
Cam aceasta ar fi propunerea mea. Ai fi interesat?
Numai bine,
M. Wiersing