CSI / Rusia

Se clatină „tronul” lui Putin! Un politician rus a depus o contestaţie în justiţie după ce președintele Rusiei a folosit cuvântul ”războiul” pentru conflictul din Ucraina

Un politician din Sankt Petersburg a cerut procurorilor să îl investigheze pe Vladimir Putin întrucât a folosit cuvântul ”război”, pentru prima dată pentru a descrie conflictul din Ucraina şi îl acuză pe dictatorul rus că şi-a încălcat propria lege.

Luni de zile, Putin a declarat că invazia pe care a ordonat-o în Ucraina este o ”operaţiune militară specială”. În luna martie, acesta a semnat chiat texte de lege care prevăd amenzi drastice şi pedepse cu închisoarea pentru discreditarea sau răspândirea de ”informaţii false în mod deliberat” despre forţele armate. Astfel, oamenii riscau să fie urmăriţi penal dacă foloseau cuvântul ”război” pentru a descrie ceea ce se întâmpla în Ucraina. 

Numai că joi, la o conferinţă de presă, Putin le-a spus reporterilor: ”Scopul nostru nu este de a învârti roata conflictului militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război”.

Nikita Iuferev, consilier al opoziţiei în Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, spune că ştie că plângerea sa nu va duce nicăieri, dar a depus-o pentru a expune ”minciuna” sistemului. ”Este important pentru mine să fac acest lucru pentru a atrage atenţia asupra contradicţiei şi nedreptăţii acestor legi pe care el (Putin) le adoptă şi le semnează, dar pe care el însuşi nu le respectă”, a declarat el pentru Reuters.

”Cred că, pe cât vom vorbi mai mult despre acest lucru, cu atât mai mulţi oameni se vor îndoi de onestitatea sa, de infailibilitatea sa şi cu atât mai puţin sprijin va avea”, a adăugat politicianul.

În provocarea sa, expusă într-o scrisoare deschisă, Iuferev a cerut procurorului general şi ministrului de interne să ”îl tragă la răspundere (pe Putin), în conformitate cu legea, pentru răspândirea de ştiri false despre acţiunile armatei ruse”.

Iuferev a reamintit că opozanţii lui Putin care au numit public invazia din Ucraina drept ”război„ au fost pedepsiţi aspru.

Politicianul de opoziţie Ilia Iaşin a primit luna aceasta o pedeapsă cu 8 ani şi jumătate de închisoare pentru că a răspândit ”informaţii false” despre armată. În iulie, un alt consilier local, Aleksei Gorinov, a fost condamnat la şapte ani pentru că a criticat invazia.

Iuferev spune că a atras anterior atenţia autorităţilor asupra folosirii cuvântului ”război” de către alte personalităţi importante, printre care Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale, şi deputatul Serghei Mironov. Poliţia i-a spus că a examinat plângerea împotriva lui Kirienko şi a constatat că acesta nu a făcut nimic greşit, iar în ceea ce-l priveşte pe Mironov a refuzat să cerceteze cazul lui.

După ce a publicat scrisoarea deschisă despre Putin, Iuferev a spus că a primit sute de mesaje duşmănoase. Dar el crede că majoritatea ruşilor au înţeles ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina.

”Războiul, în societatea rusă, este un cuvânt înspăimântător. Toată lumea este crescută de bunici care au trăit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, toată lumea îşi aminteşte zicala: Orice, dar nu război”, a explicat el, care a cerut Reuters să nu dezvăluie locul unde se află.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *