Internațional

Se destramă prietenia dintre Modi și Putin? Ce decizie a luat premierul Indiei

Premierul Indiei Narendra Modi nu va organiza în acest an un summit anual cu Vladimir Putin, din cauza amenințărilor voalate ale acestuia de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, potrivit unor surse citate de Bloomberg, scrie Reuters.

În luna septembrie, Modi și Putin s-au întâlnit în marja unui summit al blocului de securitate regională din Uzbekistan și au vorbit la telefon de mai multe ori în acest an, inclusiv pe tema invaziei Rusiei în Ucraina.

India, care a devenit al doilea mare cumpărător de petrol rusesc după China și încearcă să reducă deficitul comercial în creștere cu Moscova, nu a condamnat în mod explicit ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” din Ucraina.

Purtătorii de cuvânt ai Ministerului indian de Externe și ai ambasadei Rusiei la New Delhi nu au răspuns imediat la o solicitare a Reuters de a comenta informația prezentată de Bloomberg.

De asemenea, și canalul de știri ET Now din India a prezentat informația.

„Nu este era războiului”

Un oficial rus a declarat pentru Bloomberg că decizia Indiei de a nu organiza un summit în acest an a fost clară la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Uzbekistan, unde Modi i-a spus lui Putin că această eră „nu este o eră a războiului”.

Menționăm că Vladimir Putin a lansat o serie de amenințări nucleare voalate pe parcursul războiului din Ucraina, dar mai mulți oficiali de rang înalt au negat în mod repetat că Moscova intenționează să folosească arme nucleare în Ucraina și au acuzat Occidentul că a ridicat miza nucleară.

Putin a vizitat New Delhi în decembrie anul trecut, în cadrul celui de-al 21-lea summit anual India-Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *