Internațional

Se rupe alianța Franța-Germania? Macron și Scholz încearcă să salveze alianța germano-franceză împiedicând divizarea Europei

Marți, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au încercat să pună pe masă divergențele dintre cele două țări, care s-au acumulat în ultimele luni – și în ceea ce privește cele mai urgente probleme.

În pofida denumirii de “summit” de profil înalt, întâlnirea celor doi lideri de la Paris a fost destul de scurtă și a luat forma unui prânz de afaceri cu câțiva consilieri. Cu toate acestea, jurnaliștii au relatat cu o zi înainte că vor discuta, desigur, despre război, China și criza energetică, dar principala problemă a întâlnirii a fost stabilirea de relații.

Experții recunosc cu îngrijorare că alianța de lungă durată dintre Germania și Franța, cele două motoare principale ale economiei europene, este amenințată.

Nu numai că țările nu reușesc să ajungă la un acord între ele, dar se și îndepărtează rapid: Parisul și Berlinul au evaluări și abordări total diferite în ceea ce privește energia, apărarea, politica fiscală și continuarea extinderii UE.

Ca urmare, relațiile bilaterale s-au răcit atât de mult încât s-a decis săptămâna aceasta să se anuleze chiar și o ședință comună a celor două guverne, care înainte se desfășura cu o regularitate de invidiat.

Săptămâna trecută, în timp ce se afla în capitala Uniunii Europene, Bruxelles, Macron a spus în termeni simpli că Berlinul riscă să se izoleze de Europa. Ministrul francez de finanțe, Bruno le Maire, a recunoscut că relațiile cu Germania sunt tensionate și necesită o “resetare”.

Prin urmare, vizita lui Scholz la Paris poate părea o încercare de a aplana tensiunile politice și de a minimiza controversele. Cu toate acestea, nimeni nu-și face iluzii în această privință.

Spre deosebire de Angela Merkel, cu care Macron a păstrat o prietenie personală și a corespondat aproape zilnic, cu Scholz a fost exact invers.

După cum scria ziarul francez Figaro în ajunul călătoriei, “relațiile glaciale” dintre țările vecine sunt rezultatul unei schimbări profunde de geostrategie – o “schimbare continentală” care a început de mult și care este destinată să schimbe fața Europei.

Franța nu este încântată de această perspectivă: ea pune sub semnul întrebării un model de relații care a funcționat bine timp de o jumătate de secol, în care, în tandem cu Germania, Franța putea nu numai să se agațe de vecinul său mai bogat și mai puternic, ci și să îi transmită viziunea sa asupra unei identități europene.

Adevăratul motiv este că ambele țări concurează pentru a juca rolul de vioară întâi în UE“, a declarat Ulrik Speck, analist la Neue Zurcher Zeitung, citat de Reuters.

Dezacord într-o familie onorabilă

Din exterior, autoritățile germane și franceze par să fie în dezacord cu privire la absolut orice.

Germania își reînarmează propria armată cu echipamente americane – cum ar fi avioanele de vânătoare F-35 sau sistemele de apărare antiaeriană Patriot – și până acum și-a amintit doar ocazional inițiativele pentru o apărare antiaeriană paneuropeană.

Poate că cea mai fundamentală diferență între pozițiile Berlinului și Parisului în situația actuală este modul în care este rezolvată criza gazelor.

În contextul apropierii iernii, al penuriei de combustibil și al creșterii prețurilor la energie din ultimul an, Franța face presiuni pentru a impune producătorilor de gaze un plafon de preț. Berlinul se opune cu vehemență acestei măsuri.

Germania, la rândul său, face presiuni pentru ca Parisul să autorizeze construirea unei legături de conducte din Spania. Franța refuză categoric să autorizeze construcția.

O altă piedică este decizia autorităților germane de a aloca 200 de miliarde de euro de la buget pentru a-i ajuta pe cetățeni și pe micii întreprinzători să supraviețuiască în mod normal iernii, fără a cheltui toți banii pe încălzire.

Din punctul de vedere al Franței, aceasta este o problemă. Nicio altă țară din UE nu poate oferi locuitorilor săi un ajutor atât de generos ca Germania. Acest lucru înseamnă că germanii (care nu sunt cei mai săraci oameni din UE) vor fi din nou privilegiați.

Parisul a încercat să prezinte acest punct de vedere autorităților germane, dar Germania a subliniat în mod rezonabil că valoarea ajutorului de stat era o chestiune pur internă, astfel încât Parisul nu era o autoritate pentru Berlin.

În mod clar, Germania nu are nicio intenție de a se consulta cu partenerul său european în această privință. Un oficial de rang înalt de la Palatul Elysee a declarat pentru Reuters că autoritățile franceze au aflat despre schema de subvenții guvernamentale de 200 de miliarde de euro lansată în Germania dintr-un comunicat de presă.

Sursa: BBC (Rusia) / Traducere TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *