ActualitateEconomie

O fabrică uriașă se deschide în țara noastră

Europa încearcă să țină ritmul cu SUA și China în producția de baterii pentru mașinile electrice, iar în acest joc România va avea un rol esențial. O compamie belgiană va deschide, în județul Galați, o fabrică uriașă de baterii electrice, o fabrică în care doar investiția inițială va fi de 1,4 miliarde de euro. Noua fabrică, coroborată și cu alte proiecte care sunt în desfășurare în zona Brăila-Galați vor transforma această zonă într-una de mare interes pentru întreaga Europă.

„Oraşul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori. Sunt încântat că am participat astăzi, alături de o importantă delegaţie din România, la semnarea unuia dintre cele mai mari proiecte comune ale ţării noastre cu Belgia. Este o investiţie majoră, de 1.4 miliarde de euro, pentru realizarea căreia s-a muncit destul de mult în ultima perioadă şi care necesită eforturi şi mai mari pentru a fi implementată. Nu a fost uşor să aducem acest proiect la Galaţi pentru că a trebuit să îndeplinim mai multe cereri, dar afirm cu satisfacţie că, ajungând în acest punct al proiectului, oraşul nostru şi întreaga comunitate din sud-estul României vor avea foarte mult de câştigat. Şi prin această importantă investiţie, Galaţiul este pe harta economică a regiunii, fiind tot mai aproape de obiectivele sale, acelea de a fi ca o poartă strategică în estul Uniunii Europene. Prin ridicarea fabricii de baterii pentru maşinile electrice vor fi create locuri de muncă pe care forţa de lucru din zonă, bine pregătită, le aştepta cu interes. Le mulţumesc reprezentanţilor companiei ABEE, oficialilor belgieni şi români, domnului europarlamentar Dan Nica şi domnului consilier de stat Florin Spătaru. În acest fel, Galaţiul devine un reper important în domeniul fabricării bateriilor electrice la nivel internaţional”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

România devine jucător important în competiția dintre China și Europa Noua fabrică va fi construită în Zona Liberă Galaţi, pe o suprafaţă de circa 60 de hectare. „Romvolt este un proiect de fabrică de baterii litiu-ion din Galaţi, România, cu o capacitate totală de producţie de 22 GWh şi investiţie totală de 1,4 miliarde de euro. Producţia de baterii este crucială pentru UE datorită situaţiei actuale a pieţei în care China domină aprovizionarea cu baterii Li-ion.
Sunt necesare mai multe capacităţi de producţie în viitor pentru a satisface cererea europeană aflată în creştere. Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se Renault/Dacia şi Ford, dar şi pentru piaţa staţionară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziţia la energie regenerabilă. Romvolt se aliniază viziunii guvernului român de integrare a României în lanţul valoric al bateriilor la nivel european şi îşi propune să facă din România o sursă de aprovizionare cu baterii în producţia şi utilizarea durabilă a bateriilor pentru întreaga Europă”, au transmis într-un comunicat, reprezentanţii companiei ABEE. În Galați și Brăila se construiesc aeroport și hub logistic Poziția strategică a României, în contextul războiului din Ucraina, are și efecte benefice pentru țara noastră. Județele Brăila și Galați vor deveni noul ”centru de interes” al Europei, asta pentru că în această zonă va fi amplasat hub-ul de reconstrucție pentru Ucraina, dar tot pentru Brăila și Galați se construiește un nou aeroport. Investițiile pentru hub-ul regional destinat reconstrucției Ucrainei, investițiile în noul aeroport, dar și investițiile în porturile dunărene din Brăila și Galați vor avea efecte benefice în economia celor 2 județe. Hub-ul logistic va concentra toate ajutoarele venite din Europa pentru Ucraina, acestea urmând a fi depozitate în Galați și Brăila, iar apoi transferate către Ucraina. Transformarea zonei Galați – Brăila într-un hub logistic pentru companiile străine va dinamiza investițiile străine în zona celor două orașe, dar și investițiile în judeţele din estul României, aflate la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, zona Moldovei înregistrând unele decalaje de dezvoltare, comparativ cu alte regiuni ale României. Noul aeroport Galați-Brăila Specialiştii au stabilit că aeroportul din judeţul Galaţi va avea o suprafaţă de 250 de hectare, la care se va adăuga o zonă rezervată pentru investiţii publice de aproximativ 115 hectare. „Am reuşit, după multe luni de negocieri şi multe drumuri la Bucureşti, să trecem de o etapă foarte importantă, şi anume obţinerea acordului de la ROMATSA, de delimitare a spaţiului aerian al aeroportului. Nu a fost uşor, nu a fost simplu, însă am reuşit să deblocăm cea mai complicată parte din acest moment, astfel încât să putem continua studiile şi expertizele, aeroportul urmând să fie construit pe un teren aflat între Braniştea, Slobozia Conachi şi Tudor Vladimirescu. Este un proiect extrem de important, aşteptat de milioane de oameni din Galaţi, Brăila, Vrancea şi Bîrlad (Vaslui), precum şi din zona raionului Cahul. Cert este că aeroportul nu a fost uitat sau abandonat. Mergem înainte şi lucrăm intens”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Sper sa fie o versiune mai noua sl care, foarte important, sa se incarce foarte rapid. Altfel e o investitie care va produce stocuri nevandabile. Nu stiu de ce as fi preferat sa fie coreeni sau tehnologie sud coreeana ca ei sunt acum in top la bateriile auto.

    1. Problema este cu poluarea cara va apare in urma procesului de fabricatie..
      Pentru ca nu intamplator au ales Romania , unde legile sunt mai permisive in aceasta privinta.
      Mi-asi dori foarte mult sa ma insel dar am asa o presimtire ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *