Externe

Secetă drastică în Spania și Italia: Rezervele de apă sunt aproape epuizate

Fermierii din sudul Europei se confruntă cu o criză a culturilor. Luni întregi de secetă au întrerupt recoltele din acest an, iar unii ecologiști spanioli avertizează că țara ar putea fi în curând incapabilă să susțină culturile de cereale, cum ar fi grâul și orzul.

“Peste 3,5 milioane de hectare de culturi au suferit daune ireversibile”, avertizează principala asociație spaniolă de agricultori COAG, trăgând un semnal de alarmă asupra unei tendințe care, potrivit acesteia, se observă în mare parte din țară.

Care sunt efectele secetei asupra agriculturii
“Dacă precipitațiile nu se ameliorează în câteva zile, atunci producția de culturi pluviale, în special cea de cereale de iarnă, va fi redusă semnificativ”, spune Sergio Vicente-Serrano, cercetător la Institutul pirenaic de ecologie din Zaragoza.

“Dacă va continua așa, atunci, în mod logic, recolta va scădea și, prin urmare, prețurile vor crește. Nu trebuie să uităm că seceta este un fenomen caracteristic climatului mediteranean, care nu este ceva nou, legat de procesul de încălzire globală, și nici un proces pe care l-am experimentat doar în ultimele decenii.

Problema este însă că în ultimii ani am suferit și noi de lipsa precipitațiilor pe fondul unei creșteri notabile a temperaturii.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *