Economie

Seceta taie din aşteptările pentru o recoltă bună de grâne

Cel puţin acestea sunt asigurările pe care le dau oficialii. Pe de altă parte, potrivit specialiştilor în domeniu, trebuie să ne aşteptăm la o recoltă mai proastă de grâne.

Contactat de Info-Prim Neo, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a spus că, în ciuda condiţiilor climaterice neprielnice, grânele s-au refăcut şi, dacă în curând va cădea zăpadă, aşa cum se aşteaptă, recolta nu va avea de suferit prea mult. „Totul este relativ. Cu o lună şi jumătate în urmă era dezastru, acum însă situaţia s-a îmbunătăţit, a început perioada de înfrăţire la grâne”, a declarat Vasile Bumacov.

Potrivit oficialului, asigurarea cu grâu a ţării şi securitatea alimentară nu e unul şi acelaşi lucru. „Există ţări care nu cultivă niciun kilogram de grâu, dar securitatea alimentară nu le este pusă în pericol. Sunt alte îngrijorări acum: dacă va continua seceta, trebuie să ajustăm tehnologia de prelucrare a pământului la o agricultură conservativă, ca să nu pierdem din umezeala solului”, a menţionat ministrul.

Directorul Serviciul Hidrometeorologic de Stat „Hidrometeo”, Ilie Boian, susţine că există posibilitatea că perioada care a mai rămas din iarnă se va încadra în limitele normei regimul termic şi pluviometric. „Rezultatul unui studiu efectuat de noi a stabilit că după o perioadă îndelungată secetoasă, cum a fost din 1 august şi până în prezent, urmează perioade mai umede sau cel puţin în limitele normei. Chiar dacă iarna va fi mai uscată decât norma şi vom avea rezerve puţine de umezeală în sol, avem speranţa că primăvara şi vara vor fi destul de bune”, a declarat directorul Hidrometeo.

Sursa Agenția Info-Prim Neo 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *