ActualitateCSI / RusiaMoldovaSpre UEUE / Nato

Șeful serviciului de informații al Moldovei dezvăluie planurile Rusiei de a perturba aderarea țării la UE

Șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), Alexandru Mustățea, a declarat că Rusia va încerca să intervină în alegerile prezidențiale și parlamentare și să provoace conflicte sociale în Găgăuzia și Transnistria pentru a compromite aderarea Moldovei la UE.

Musteață a declarat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă pe 5 martie.

“SSI are la dispoziție date care indică un nivel de intensitate fără precedent al acțiunilor Federației Ruse. Scopul acestor acțiuni este de a compromite aderarea Republicii Moldova la UE, de a submina procesele democratice și de a menține Moldova în sfera sa de influență”, a declarat Musteață.

Prima etapă, a spus el, a început în 2023, când au existat încercări de a compromite alegerile locale.

“Acum se încearcă realizarea următoarelor două etape cu intenția de a interveni în procesele electorale din acest an. Există informații despre o încercare de a compromite referendumul privind integrarea europeană, alegerile prezidențiale, precum și de a defăima instituțiile și candidații care vor promova ideea de integrare europeană”, a declarat Musteață.

O altă etapă este planificată pentru 2025, a spus el. Scopul acesteia este de a prelua controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, o altă etapă este planificată pentru 2025. Scopul său este de a prelua controlul asupra parlamentului moldovean.

“Această strategie include trei elemente principale. Sprijinirea politicienilor care se află sub controlul direct sau indirect al Federației Ruse … Sunt planificate crize în sfera economică, socială, conflicte sociale pentru a incita discordia interetnică, crize de securitate și ordine publică, în special în Găgăuzia sau pe malul stâng al Nistrului. Aceste crize vor fi lansate secvențial sau în paralel, deseori cu ajutorul unor acțiuni concertate și a propagandei”, a declarat șeful SIS.

Al treilea element, a spus Mustjatse, este “atacuri informaționale pe scară largă pentru a spori efectul psihologic al crizelor”.

“Principalul actor pe care mizează FR este gruparea lui Ilan Șor. Potrivit datelor, principala sarcină a lui Ilan Shor pentru 2024 este compromiterea rezultatelor referendumului. O altă grupare de actori politici a primit sarcina de a promova doctrina statalității, care servește, de fapt, retoricii Rusiei”, a adăugat el.

Șeful SIS susține, de asemenea, că forțele pro-ruse din Moldova ar putea relua protestele în această primăvară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Seful seviciului e la cheremul Kremlinului, o stie si un coplil de la gradinita ! Conducerea de pe Bic crede ca e mai desteapta decit piopulatia ei ! Avem in conducere niste criminali care isi vind mama pe doi bani !!!

  2. Sunt dezamagit tare de moldoveni. Din aceasta cauza, daca nu ar reusi sa se integreze in UE, din cauza Rusiei sau alte cauze, sincer nu mi-ar parea rau. Pentru ca atatea au facut moldovenii de-a lungul acestor 32 de ani, incat mi-a devenit lehamete. Atatea minciuni sia atata fatarnicie, incat nu-i mai cred pe moldoveni nici daca ar spune adevarul. Asa s-a ajuns, ca mi-e lehamete efectiv. Faca-se orice cu ei, ca merita cu varf si indesat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *