Criza

Semne care prevestesc o recesiune economică glogablă

În ultimele săptămâni, semne de încetinire economică au început să apară pe piața mondială a motorinei. În China, numărul camioanelor care circulă pe autostrăzi a scăzut în mod semnificativ, iar diferența de preț dintre motorină și țiței brut a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimul an.

În SUA, cererea de motorină urmează să scadă cu 2% în 2023, estimează S&P Global Inc., iar acesta este cel mai important declin al consumului de motorină înregistrat după 2016, cu excepția anului 2020. Analistul S&P, Debnil Chowdhury, avertizează că ne așteptăm la “unul din cele mai slabe contexte economice din istoria recentă, excluzând criza financiară din 2008-2009 și pandemia”. Scăderea cererii de motorină poate fi un indicator important pentru creșterea economică generală, ca un prim semnal că cheltuielile gospodăriilor se reduc și că există riscuri de recesiune.

Un factor important al scăderii cererii de motorină se datorează transportului rutier de marfă, care consumă aproximativ 60% din motorina din China și peste 70% în SUA. Numărul camioanelor care circulă pe autostrăzile din China a scăzut cu 8% în săptămâna care s-a încheiat la 9 aprilie, potrivit datelor culese de Ministerul Transporturilor din China. În SUA, activitatea camioanelor a fost afectată de scăderea producției fabricilor, construcției de locuințe și faptului că retailerii se confruntă cu stocuri ridicate. În plus, pe măsură ce inflația a afectat bugetele gospodăriilor, primele lucruri la care oamenii au renunțat fiind bunurile de consum ieftine care sunt livrate în cantități mari prin intermediul camioanelor, precum băuturile carbogazoase.

Cu toate acestea, există și unele zone care arată o creștere. De exemplu, cererea de motorină cu un conținut redus de sulf ar urma să crească în Europa cu aproape 9% în perioada martie-iulie, susținută parțial de călătoriile de vacanță. Este important să ne amintim că scăderea cererii de motorină poate avea consecințe la nivel macro, prin reducerea volumului total de bunuri care trec prin economie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *