Politică

Separatiștii de la Tiraspol intenționează să patruleze înarmați cu pistoale, căile ferate din perimetrul Zonei de Securitate. Reacția Chișinăului

Chișinăul acuză Tiraspolul de tentativa de a desfășura patrularea căilor ferate, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate, cu implicarea personalului înarmat cu pistoale. Subiectul respectiv a fost discutat joi, 28 septembrie, în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control.

Astfel, potrivit Biroului Politici de Reintegrare, în cadrul ședinței, Comandamentul Militar Întrunit a raportat despre deplasarea observatorilor militari în satul Chițcani la 25 și 26 septembrie, unde într-o gospodărie privată au fost identificate fragmente ale unei presupuse rachete. Ulterior fragmentele au fost evacuate sub controlul geniștilor, transmite Știri.md.

În condițiile în care fragmentele depistate sunt depozitate pe teritoriul necontrolat, delegația de la Chișinău a cerut cercetarea complexă a cazurilor cu implicarea specialiștilor din cadrul autorităților constituționale.

Un alt subiect evidențiat de reprezentanții R. Moldova a constituit cazul îngrădirii dreptului la libera circulație pentru jurnalista Elena Covalenco, care s-a produs la 21 septembrie la unul din posturile neautorizate ale structurilor de forță transnistrene.

În acest sens, a fost cerută anularea oricăror restricții în privința acestei și altor persoane, lichidând toate barierele în calea liberei circulații în Zona de Securitate, așa cum prevede Acordul din 21 iulie 1992.

Totodată, delegația Republicii Moldova a reiterat necesitatea prezentării de către exponenții Tiraspolului a unor informații pertinente privind circumstanțele incidentului din 7 septembrie curent de la Râbnița, când în urma unor  așa-zise „antrenamente” ale structurilor de forță transnistrene cu utilizarea muniției de luptă au fost deteriorați pereții și geamurile unor blocuri de locuit.

Printr-o declarație a delegației Republicii Moldova a fost demascată intenția structurilor de forță transnistrene de a desfășura patrularea căilor ferate, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate, cu implicarea personalului înarmat cu pistoale. Chișinăul a atras atenția Comisiei Unificate de Control că asemenea acțiuni unilaterale vin în contradicție cu documentele operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru și destabilizează situația în Zona de Securitate.

Delegații Chișinăului au cerut Tiraspolului să renunțe la abuzuri și au menționat necesitatea aplicării mecanismelor disponibile la nivelul Comisiei Unificate de Control, Comandamentului Militar Întrunit, observatorilor militari pentru a asigura controlul în aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Nu e de mirare? Cel mai important obiectiv al guvernului de la Chisinau este sustinerea regimului de la Tiraspol. In mod normal daca tiraspol ar incalca acordurile ar trebui suspendata imediat circulatia peste Nistru si suspendarea stampilelor vamale. Atita timp cit Chisinaul nu face acest lucru inseamna ca mimeaza activitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *