Sergiu Cretu poate provoca schimbul de generatii in halterele moldovenesti
In jumatatea a doua a acestei luni, capitala Romaniei va gazdui un important turneu de haltere – Campionatul Mondial de tineret (varsta participantilor pana la 20 ani). Este o competitie de o importanta maxima pentru sportul moldovenesc, deoarece anume la un asemenea nivel se poate testa, in conditiile cele mai exigente, valoarea si nivelul de pregatire a rezervelor halterelor din republica noastra.
Desi rezultatele inregistrate de sportivii moldoveni la competitiile internationale in aceasta proba se mentin parca la un nivel constant, se remarca o descendenta a potentialului de invingator al halterofililor din generatia „adulta” a probei. Simultan, tinerii sportivi urca tot mai frecvent pe podiumurile internationale, desi ascensiunile acestora nu par a fi foarte ferme.
Modestia persistenta in evolutia tinerilor halterofili poate fi generata de lipsa de atentie si, poate, sustinere, a autoritatilor fata de pregatirea rezervelor in aceasta disciplina olimpica, care, pe parcursul anilor a adus multe medalii si un plus substantial de imagine pentru R. Moldova.
O decizie pozitiva in contextul asigurarii unui schimb calitativ de generatii in halterele autohtone pare a fi intentia federatiei republicane de specialitate de a-l coopta in stafful de antrenori al echipei selectionate (deocamdata, doar in lotul de tineret) pe tanarul antrenor Sergiu Cretu. Acesta va conduce la Bucuresti echipa moldoveneasca, impreuna cu timonierul seniorilor, Gheorghe Gutu.
„Planificam sa participam cu, cel putin, sase sportivi. In pregatiri se afla Iurie Dudoglo (56 kg), Dumitru Davidenco (77 kg), premianti ai Campionatelor Europene de cadeti, Alexandru Dudoglo (69 kg), ocupant al locului 9 la Jocurile Olimpice de la Beijing, campion european de juniori, Gheorghe Cernei (77 kg), Alexandru Satalenco, Adrian Zbarnea, ambii la categoria de greutate pana la 85 kilograme, Evghenii Ciuclin (plus 105 kg)”, a declarat Gheorghe Gutu.
Din sirul atletilor enuntati de catre antrenor putem distinge ca, in perspectiva Jocurilor Olimpice din anul 2012, care vor fi desfasurate la Londra (Marea Britanie), putem aborda cu nuante optimiste sansele halterofililor moldoveni de a readuce R. Moldova pe podiumul olimpic.
In acelasi timp, antrenorul lotului recunoaste ca, desi sportivii sunt pregatiti la nivel, „conditiile de pregatire, in special, aspectul financiar, lasa de dorit”, ceea ce exprima o lipsa de asistenta din partea autoritatilor sportive.