Opinii și Editoriale

Sfântul Vasile cel Mare

 Sfântul Vasile cel Mare este, din păcate, cunoscut în popor doar pentru exorcizări sau, cum se spune, pentru „slujbele Sfântului Vasile”. Prea puțini cunosc și alte lucruri despre viața lui. Chiar dacă el a dat un exemplu prin fiecare pas al vieții sale.
În tinerețe era un student deosebit de capabil, cunoscut și apreciat de profesori și de colegii lui de studiu. Pe Sfântul Grigorie de Nazianz, cu care l-a legat o mare prietenie, l-a cunoscut în timpul studiilor la Atena. Însă deosebit de importantă pentru noi e opera scrisă pe care ne-a lăsat-o. El a sistematizat viața monahală în scris, a avut numeroase lucrări împotriva arienilor, a analizat pentru noi cărți din Vechiul Testament. Astfel, Hexaimeronul – care vorbește de cele șase zile ale creației – pune în acord știința de astăzi cu teologia. Fiindcă el susține în această scriere că noi nu putem ști cât au durat zilele creației, fiindcă înaintea lui Dumnezeu o mie de ani sunt ca o clipă (Psalmi). Ceea ce poate însemna că zilele creației s-au întins pe perioade foarte mari de timp.

Deși nu a trăit suficient încât să participe la Sinodul al II-lea Ecumenic, din 381, scrierile și predicile sale despre Duhul Sfânt au fost folosite împotriva pnevmatomahilor de către participanții la sinod. Pentru că el a apărat cu putere dogma Sfintei Treimi, fiind primul care a folosit sintagma: Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, ca să susțină egalitatea Persoanelor Sfintei Treimi, dogmă centrală a creștinismului.

Tot el este cel care a organizat primele forme de asistență socială, dezvoltând modelul agapelor creștine din primul secol. Operele sale de binefacere au fost atât de bine puse la punct, încât au fost numite vasiliade de către oamenii de atunci.

A fost un mare învățat, care ne-a lăsat o mulțime de cărți importante, un episcop de aur al bisericii și un mare sfânt. Ar fi foarte bine ca noi, atunci când cinstim un sfânt, să ne interesăm de viața lui, ca să știm pe cine cinstim. Să nu uităm că și acatistele sunt de fapt istorisiri ale vieților sfinților.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *