Sănătate

Şi totuşi, cât de des trebuie să mâncăm fructe?

Dar mai bine haideţi să trecem de la perspectiva macro la cea micro şi să ne concentrăm asupra zilei de astăzi. Ne interesează ce se întâmplă „aici şi acum” şi ne mai interesează şi răspunsul la întrebarea: cât de des trebuie să mâncăm legume şi fructe? Răspunsul meu: este suficient de cinci ori pe zi!

Dacă din reflex veţi spune: „O nu, nu voi mânca morcov în fiecare zi”, vreau să vă liniştesc. Un înlocuitor excelent al legumelor şi fructelor este, de exemplu, sucul de fructe (un pahar înseamnă tot o porţie). Şi apoi, nu trebuie să ronţăiţi doar morcov crud; acesta poate fi consumat ca ingredient într-o salată sau într-un amestec congelat. Practic, legumele şi fructele sub orice formă ar fi ne oferă vitaminele necesare pentru o funcţionare corespunzătoare. În bogata gamă de posibilităţi culinare, veţi găsi cu siguranţă ceva potrivit, care vă va face să mâncaţi cu o adevărată plăcere legumele şi fructele.

Cel mai bine este dacă împărţim fructele, legumele şi sucurile în cinci porţii, pe care să le consumăm de-a lungul întregii zile, deoarece organismul nostru nu poate înmagazina mai multe vitamine şi minerale. De aceea, trebuie să-i oferim în mod regulat noi porţii de legume, fructe şi sucuri, pentru a completa necesarul.

Cum putem face asta? Consumând fructe şi legume în orice formă: proaspete, congelate, în compot, uscate… şi, bineînţeles, putem, ba chiar trebuie, să bem sucuri! Sănătatea apare sub diverse forme şi fiecare este la fel de bună. Important este să nu uităm că cinci porţii de legume, fructe sau suc de fructe sunt o sursă de compuşi nutritivi ce ne asigură vitamine şi minerale valoroase. O dietă bazată pe fructe şi legume ne ajută să ne menţinem o greutate bună şi, de asemenea, ne oferă forţe vitale!

Şi în încheiere, încă o întrebare: copilul tău refuză să mănânce la prânz sau la cină şi face nazuri când are farfuria în faţă? Servindu-i alimente colorate, din legume şi fructe, îi vei stimula nu numai papilele gustative, ci şi… imaginaţia! Un crocodil din castravete? Un măr cu ochi? Copiilor le plac astfel de lucruri. Imaginaţia este pentru ei cea mai gustoasă!

Aşadar, care este răspunsul meu cel mai scurt la întrebarea: cât de des trebuie să mâncăm legume şi fructe plus să bem sucuri? Răspunsul este: zilnic! Şi mai bine – de cinci ori pe zi! Şi cel mai bine ar fi să o facem împreună cu toată familia!

(M. T.)

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *