Externe

Siria: 100 de kilometri pătrați eliberați din mâinile SI în nordul țării

"De la începutul ofensivei pe 30 mai, cu sprijinul a peste 55 de lovituri aeriene ale coaliției" internaționale conduse de Washington, forțele rebele au câștigat aproape "100 de kilometri pătrați de teren" la vest de Eufrat, a declarat vineri colonelul Pat Ryder, un purtător de cuvânt al CENTCOM, comandamentul militar american în Orientul Mijlociu.

"Au întâmpinat o puternică rezistență din partea SI, ceea ce era de așteptat", însă "continuă să avanseze", a adăugat el.

Orașul Manbij este situat pe un drum care face legătura între Raqqa, bastionul grupării Statul Islamic în Siria, și frontiera cu Turcia.

Cucerirea orașului ar permite să se taie această arteră "crucială", utilizată de SI pentru a transporta "luptători, armament, finanțe, aprovizionare" între granița turcă și Raqqa, a explicat purtătorul de cuvânt.

Potrivit aceleiași surse, ofensiva asupra Manbij este desfășurată de circa 3.000 de combatanți arabi locali, cu sprijinul a peste 500 de milițieni kurzi.

"Ei sunt din regiune și vor să elibereze orașul din mâinile SI", a declarat colonelul Pat Ryder.

De la declanșarea ofensivei împotriva SI în Siria în septembrie 2014, Statele Unite caută să găsească grupuri arabe pentru a duce pe teren ofensiva împotriva grupării jihadiste.

Până în prezent, încercările s-au dovedit un eșec, iar o victorie a grupurile arabe la Manbij ar reprezenta un succes binevenit pentru administrația Obama.

Forțele speciale americane desfășurate în nord-estul Siriei consiliază rebelii implicați în ofensiva de la Manbij, dar rămân la nivelul "comandamentului" operațiunii, fără să se implice direct în lupte, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *