Ultima oră

Sistemul actual de pensii este discriminatoriu

 Mărimea alocaţiilor sociale, inclusiv a pensiilor, este sub minimul de existenţă, cheltuieli elementare precum alimentaţia sau transportul depăşind mărimea veniturilor pensionarilor. Astfel, mai mult de jumătate din populaţie nu a fost de acord cu anularea facilităţilor călătoriilor în transportul public pentru pensionarii din Chişinău, arată datele unui sondaj naţional, efectuat de CBS-AXA la comanda IDIS „Viitorul”. Potrivit lui, modul de calculare a pensiilor este discriminatoriu, favorizând funcţionarii publici, înalţii demnitari şi lăsând fără acoperire angajaţii din sectorul agricol, pe cei din domeniul academic şi al ocrotirii sănătăţii. Doar un sistem echitabil de pensii pentru toţi cetăţenii, deopotrivă cu valorificarea unui sistem de pensii private, ar putea atenua marginalizarea socială a persoanelor în etate. 

Acestea sunt principalele concluzii ale celei de-a doua ediţii a Monitorul Social, cu genericul „Protecţia pensionarilor: priorităţi şi dezbateri curente”, prezentată public azi, 23 martie 2010. Monitorul Social reprezintă un produs trimestrial al IDIS „Viitorul”, care surprinde evoluţia problemelor sociale cele mai persistente, sugerând soluţii de remediere a acestora. 

„Conform estimărilor făcute de Banca Mondială, Europa va avea până în 2025 una dintre cele mai îmbătrânite populaţii din lume. Astfel, Moldova riscă, ca cea mai săracă ţară europeană, să devină şi cea mai îmbătrânită ţară din Europa”, constată expertul IDIS „Viitorul” în politici sociale şi dezvoltare, Viorica Antonov. Autorul explică că îmbătrânirea populaţiei implică costuri ridicate de asigurări sociale, asta în condiţiile în care pensia medie este de 800 de lei, iar minimum de existenţă per persoană – 1085 de lei. 
Buletinul apare cu suportul financiar al Fundaţiei Friedrich Ebert. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *