Istorie

Socialista Greceanâi e SUPĂRATĂ că mulți cetățeni ÎNȚELEG că URSS ne-a OCUPAT

Zinaida Greceanîi, deputat în Parlamentul RM, membru al grupului parlamentar al Partidului Socialiştilor, Prim-ministru al RM în perioada 2008-2009, copreşedinte al Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse în anii 2005-2008, a ţinut o alocuţiune în cadrul Conferinţei Internaţionale "Marele Război pentru Apărarea Patriei – lecţii a istoriei, memorie comună şi fraternitatea poapoarelor", care a avut loc la Moscova.

În alocuţiunea sa Zinaida Greceanîi a menţionat că, în Moldova, în ultimele două decenii, se desfăşoară un intens război informaţional, care s-a intensificat şi mai mult începînd cu anul 2009. Acest război informaţional este orientat spre revizuirea valorilor ideologice, morale şi creştine ale poporului nostru. Potrivit dnei Greceanîi, poporului moldovenesc i se impune sentimentul de învins, şi nu de învingător în cel de-al Doilea Război Mondial, deci şi necesitatea de a renunţa la sărbătorirea Zilei Victoriei.

O atare politică, în opinia deputatului moldovenesc, poate rezulta prin apariţia unei generaţii, care nu va avea frică de război, nu va respecta memoria predecesorilor săi şi va avea o atitudine ostilă faţă de vecinii estici. <<Aproximativ 600 mii de moldoveni au luptat pe fronturile războiului. Mai mult de 70 mii de ostaşi de diferite naţionalităţi au căzut pentru eliberarea Moldovei. Noi, generaţia în vîrstă, nu am uitat şi nu vom uita nicicînd acest sacrificiu. Dar este foarte important ca acest lucru să fie ştiut şi ţinut în memorie de către generaţiile tinere>>, a remarcat Zinaida Greceanîi.

În calitatea sa de economist, dna Greceanîi a subliniat că ideologia de ostilitate faţă de Rusia, impusă moldovenilor de forţele pro-vestice poate conduce la pierderea încrederii din partea partenerilor ruşi, iar în rezultat – la pierderea tuturor privilegiilor economice, de care a beneficiat Moldova pînă acum în cadrul relaţiilor moldo-ruse.

Deputatul Parlamentului moldovenesc i-a îndemnat pe participanţii la conferinţă să analizeze şi să identifice o soluţie pentru problema ce ţine de stoparea, în republicile fostei URSS, şi, în special, în Moldova, a procesului de înstrăinare şi insuflare a urii între popoarele frăţeşti, pentru a păstra, cel puţin, respectul reciproc şi o părticică din prietenia care le lega. <<Ştim cu toţii că războaiele încep în cugetele oamenilor. Este foarte important că în cugetele generaţiei noastre în creştere să lipsească spiritele agresive. Este foarte important ca propaganda minciunii şi ostilităţii să fie stopată, iar în locul ei să domine simbolurile prieteniei, adevărului şi a dezvoltării paşnice comune a popoarelor noastre>>, a conchis Zinaida Greceanîi. 

sursa dodon.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *