CSI / Rusia

Şoigu i-a decorat pe piloţii avioanelor care au provocat doborârea dronei americane în Marea Neagră

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, le-a oferit distincţii militare de stat piloţilor care au fost implicaţi în incidentul din Marea Neagră cu drona americană MQ-9 Reaper, a anunţat serviciul de presă al ministerului, citat de agenţia rusă RIA Novosti.

”Ministrul rus al apărării, generalul de armată Serghei Şoigu, a înmânat distincţii de stat piloţilor avioanelor Su-27 care au împiedicat drona americană MQ-9 să încalce limitele zonei temporare de utilizare a spaţiului aerian stabilite pentru operaţiunea militară specială”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării citat de publicația rusă.

Astfel, potrivit Moscovei, incidentul a avut loc marţi dimineaţă în zona Crimeei, iar responsabilitatea aparţine în exclusivitate Statelor Unite.

„O dronă americană cu transponderele oprite zbura spre Rusia, încălcând limitele zonei de utilizare temporară a spaţiului aerian stabilite în scopul unei operaţiuni militare speciale. După ce drona a fost detectată, luptătorii ruşi din cadrul forţelor de apărare aeriană au intrat în acţiune. Drona a intrat în zbor necontrolat cu pierdere de altitudine şi a căzut în apă din cauza manevrelor bruşte. Avioanele de luptă ruseşti nu au intrat în contact cu MQ-9, nu au folosit armele de la bord şi s-au întors în siguranţă la aerodromul de origine”, a mai subliniat Ministerul Apărării.

Însă, autorităţile americane susţin că drona s-a prăbuşit după ce un avion de vânătoare rusesc a lovit elicea de la pupa fuselajului dronei. Imagini publicate joi, 16 martie, de Pentagon arată cum avioanele de vânătoare ruseşti se apropie rapid de dronă, eliminând vapori de combustibil asupra ei şi părând să avarieze elicea dronei. SUA au fost nevoite să doboare drona deasupra Mării Negre după ce impactul a făcut-o efectiv inoperabilă, au declarat oficialii americani.

Ministerul rus susţine că a comunicat limitele zonei spaţiului aerian în care opereză tuturor utilizatorilor, în conformitate cu normele internaţionale, dar Washingtonul, care contestă această poziţie, din moment ce ”operaţiunea militară specială” Moscovei contravine dreptului internaţional, spune că drona era în spaţiul aerian internaţional.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că Washingtonul nu a ţinut cont de faptul că au existat restricţii de zbor în zonele de coastă ale Mării Negre după începerea operaţiunii speciale din Ucraina. El a precizat că astfel de acţiuni ale SUA par a fi o provocare menită să escaladeze tensiunile. Potrivit ministrului, SUA afirmă în mod constant că este o putere responsabilă şi interesată de stabilitatea strategică. Cu toate acestea, după cum a subliniat diplomatul, declaraţiile lor sunt în contradicţie cu acţiunile lor, precizează agenţia RIA.

CNN, care cita miercuri doi oficiali americani familiarizaţi cu informaţiile despre incident, a relatat că înalţii oficiali ruşi din domeniul apărării au aprobat hărţuirea dronei. Mai mult, NBC News, care citează trei oficiali americani din serviciile de informaţii, afirmă că acţiunea ar fi avut direct girul Kremlinului.. 

Este plauzibil ca această escaladare să fi fost o decizie deliberată a Moscovei pentru a trimite un fel de mesaj către SUA sau pentru a încerca să descurajeze colectarea de informaţii americane în apropierea Ucrainei, a scris CNN.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *