CSI / RusiaExterne

Șoigu: Porturile ucrainene ocupate de forțele ruse au fost deminate și sunt pregătite să reia transporturile de cereale

Marți, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu a declarat că porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol, cucerite de ruși, au fost deminate şi sunt pregătite să reia transporturile de cereale, relatează Reuters.

Serghei Şoigu a mai spus în cadrul declaraţiilor televizate că 6.489 de militari ucraineni s-au predat forţelor ruse de la începutul ”operaţiunii militare speciale” a Rusiei, inclusiv 126 în ultimele cinci zile.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, ţara vecină avea capacitatea de a exporta până la 6 milioane de tone de grâu, orz şi porumb lunar, dar exporturile au scăzut la doar 300.000 de tone în martie şi 1,1 milioane în aprilie.

Duminică, Vladimir Putin a enumerat modurile prin care cerealele din Ucraina pot fi transportate, în siguranță, după ce Occidentul a acuzat Rusia că împiedică exporturile de grâu prin porturile ucrainene. 

Trecere liberă prin porturile ucrainene controlate de ruși 

„Noi nu împiedicăm exporturile de grâu din Ucraina, nu împiedicăm acest lucru. Există mai multe moduri de a exporta cereale. Primul, pot fi expediate prin porturile controlate de Ucraina, în principal Odessa și porturile din apropiere din Marea Neagră. Le vom garanta trecerea pașnică în apele internaționale fără probleme. Nu sunt deloc probleme”.

Președintele rus a sugerat și că exporturile se pot realizat prin porturile ucrainene aflate sub controlul rușilor. 

„Mai există o soluție: porturile din Marea Azov – Berdiansk și Mariupol – sunt sub controlul nostru și suntem gata să asigurăm o ieșire fără probleme din aceste porturi. Lucrăm deja la procesul de deminare și vom crea logistica necesară”.

Totodată, Putin a avertizat că problemele alimentare mondiale se vor agrava din cauza sancţiunilor în domeniul îngrăşămintelor impuse Rusiei de Regatul Unit şi SUA.

Sursa: Observatornews.ro


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.