Actualitate

Soţii Kaczynski vor fi înmormântaţi în cavoul regilor şi eroilor

Presa polonă se întreabă ce a făcut Kaczynski ca să merite să împartă veşnicia cu sfinţii, regii şi eroii patriei. A fost un bun catolic, a luptat pentru Polonia şi a murit la Katyn, le reaminteşte cealaltă parte a presei, asociind simbolic accidentul aviatic cu execuţia celor 22.000 de polonezi în 1943.

Catedrala Wawel este, posibil, cel mai istoric loc al Poloniei. Stilul este, în mare parte, gotic, datând din timpul domniei regelui Wladyslaw cel Scund (1306-1333) şi a lui Kazimierz cel Mare (1333-1370). De asemenea, Sfântul Peter din Westminster, încarcă şi mai mult bagajul istoric al catedralei.

Pereţii catedralei, din secolul XIV, adăpostesc o largă varietate de obiecte de artă, de la gotice la renascentiste, la baroce, la clasiciste, la moderne. Centrul catedralei este ocupat de mausoleul Sfântului Stanislav – datând din 1630 – considerat ocrotitorul Poloniei. Tot acolo se găseşte şi episcopul cracovian omorât în secolul XI de către regele Boleslav II (1058-1079). Sicriul de argint al martirului (circa 1670) este ornat cu 12 scene, în relief, din timpul vieţii cât şi unele minuni postume. Mormintele de marmură ale unor prelaţi cracovieni (patru) din secolul XVII însoţesc mormântul episcopului.

Alături de intrarea principală a catedralei, între coloanele de pe partea dreapta a navei, se află un extraordinar sarcofag din marmură roşie ungurească, din secolul XV, de factură gotică târzie, purtând trupul regelui Vladislav II Jagiello (1386-1434).

Pe partea stângă, ca în oglindă, se afla o bună imitaţie a sa, din anul 1906, de asemenea, de factură gotică, fiind făcut pentru regele Vladislav III Warnenczyk (1434-1444) al cărui trup însă, nu a fost găsit pe câmpul de luptă de la Varna.

La capatul lateralei nordice, se află un sarcofag de piatră din secolul XIV, fiind şi cel mai vechi din catedrala, purtând pe regele Vladislav I cel Scund (1320-1333). Fiul acestuia, regele Casimir III cel Mare (1333-1370), îşi are mormantul pe cealaltă parte a altarului, la capătul lateralei sudice. Sarcofagul din marmura roşie din secolul XIV se numără printre cele mai bune sculpturi ale Europei din acea perioada.

La mijlocul catedralei, pe partea estică, se găseste sarcofagul din anul 1902 al reginei sfinte Jadwiga (1384-1399) sculptat în marmură albă de Carrara. Mult iubita regina Jadwiga, soţia regelui Jagiello, este reprezentată printr-un mormânt distinct, modern, însă, în realitate, rămăşiţele sale sunt îngropate în apropiere, sub crucifixul ei favorit, la care obişnuia să se închine.

Capela Sfintei Cruci pare cea mai interesantă, datorită picturilor sale ruseşti ale anilor 1470 cât şi datorită splenditului sarcofag din marmură al anului 1492, al regelui Casimir IV Jagiello (1447-1492). De asemenea, capela mai deţine şi două triptice gotice târzii, aparţinând pictorilor cracovieni al secolului XV, cât şi vitraliile de la sfârşitul secolului XX.

Centrul vechi istoric din Cracovia a fost înscris în anul 1978 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Pe colina Wawel, situata deasupra Vistulei, se înalţă cel mai frumos şi cel mai vizitat complex arhitectonic aparţinând fostei reşedinte regale: Castelul Wawel şi catedrala fortificată Wawelska. Castelul Wawel, iniţial gotic, transformat ulterior de către Sigismund I într-o reşedinţă regală impunătoare în stil renascentist, a jucat rolul de palat prezidenţial al monarhilor polonezi. Astăzi, castelul adăposteşte "Colecţia Naţională de Artă", alcătuită din ţesături-tapiserii brodate cu fire de aur, pictură, ceramică, o impresionanta colecţie de arme, precum şi Tezaurul Coroanei, care cuprinde sabia de încoronare a regilor polonezi.

Sursa: Timpul.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *