Actualitate

Spînu oferă explicații după ce Gazprom a acuzat Ucraina că fură rezervele de gaze destinate R.Moldova

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a comentat anunțul Gazprom-ului privind reducerea suplimentară a volumelor de gaze livrate Republicii Moldova din cauza faptului că Ucraina ar fura rezervele de gaze destinate țării noastre. Spînu afirmă că, de fapt, este vorba despre economiile Republicii Moldova stocate în depozitele din Ucraina și în niciun caz nu ar fi vorba despre preluarea ilegală a gazelor de către țara vecină, transmite Jurnal.md.

„Gazprom, într-un stil cu care deja ne-am obișnuit, neprietenos, ne amenință cu reducerea suplimentară a livrărilor de gaz. Ei acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate. Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de noi. Volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina. Să fie și aici clar, aceste volume la fel au fost și vor fi achitate integral de țara noastră”, a scris viceprim ministrul într-un mesaj pe Facebook. 

Potrivit lui Spînu, Republica Moldova are deja peste 200 de milioane de metri cubi de gaze în depozite, iar „presiunea, șantajul și amenințările nu își mai au loc”. De asemenea, el a mai adăugat că Republica Moldova își câștigă acum independența energetică.

Această cantitate de gaze naturale pe care țara noastră o are deja în rezerve ar fi suficientă pentru a asigura necesarul de gaze pentru aproximativ două luni de iarnă, chiar dacă Gazprom ar opri brusc furnizările către Republica Moldova.

Vă amintim că marți, 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că începând de la 1 decembrie, concernul rus Gazprom va reduce din nou livrările de gaz pentru Republica Moldova. Potrvit secretarului de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Constantin Borosan, gigantul rusesc va livra cu 56,5% din volumul de gaz coordonat cu S.A. „Moldovagaz” pentru luna viitoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *