Spre UE

Spre un model european de medicină

Masteranzii moldoveni şi-au desfăşurat stagiul la Grupul Spitalicesc „Saint Augustin” din Malestroit (Rennes, Franţa), care include Clinica Augustinelor, Casa de îngrijiri pentru persoanele în etate „Saint Sauveur d’Angers”, Centrul de Formare „Saint Michel” şi Departamentul Cooperare Internaţională. Ei au beneficiat de un program de cursuri teoretice, dar şi vizite la instituţii medicale (Clinica Oceane de Vannes) şi centre de îngrijiri pentru persoanele dependente şi în etate (L’EHPAD de Rochefort en Terre). Programul de lucru a inclus şi o sesiune de prezentări ale masteranzilor ŞMSP despre situaţia din domeniul sănătăţii publice din RM. Printre audienţii rapoartelor a fost un grup de tineri din Haiti, studenţi la Facultatea „Economie sociale et solidaire”, Institutul Francofon de Administraţie şi Gestiune. Ce a însemnat acest stagiu pentru masteranzii ŞMSP?

În Franţa, diferit este accentul…

Zinaida Gurev, IMSP AMT Râşcani, Chişinău (şefa policlinicii stomatologice)
La Malestroit am fost primiţi cu multă căldură şi amabilitate de întreaga echipă de specialişti ai Grupului Spitalicesc „Saint Augustin”, în fruntea căreia se află Benoît Nautré, Director General. Întrucât accentul stagiului a fost pus pe managementul spitalicesc, fiecare dintre noi, chiar dacă am reprezentat diferite specialităţi, a avut de învăţat ceva foarte important pentru domeniul său de activitate, în special, faptul că serviciile de sănătate în Franţa sunt foarte accesibile oamenilor. Sunt profund recunoscătoare colaborării dintre cele două instituţii, ce ne ajută pe noi, audienţii, să avansăm pe calea progresului, iar RM să se alinieze mai rapid statelor europene.

Ala Iaţco, vicepreşedintă AO „Tinerii pentru dreptul la viaţă”, Bălţi
M-a surprins valoarea care e atribuită fiecărui cetăţean al acestui stat, indiferent de vârstă, rasă sau credinţă. Serviciul medical ia în calcul nu doar problemele de sănătate ale pacienţilor, dar încearcă să reproducă o ambianţă de confort în relaţiile medic-pacient. Sistemul de gestiune a unităţilor medicale vizitate nu pare a fi radical diferit de ceea ce există în RM. Diferit este accentul care se pune pe importanţa relaţiilor interpersonale, grija faţă de persoană ca valoare în sine.

Vera Munteanu, directoarea IMSP CMF Hânceşti
Am fost impresionată de sistemul francez de asistenţă medicală, care depăşeşte cu mult sistemul medical din RM. Medicina privată este foarte bine organizată, iar sistemul medical public este bine dotat şi finanţat. Tocmai de aceea, Franţa, spre deosebire de Moldova, nu duce lipsă de cadre medicale! Medicii sunt motivaţi să muncească şi nu au necesitatea de a activa prin cumul sau la vârstă pensionară.

Gabriela Tofan, Compania Naţională de Asigurări în Medicină
Acest stagiu mi-a oferit posibilitatea să-mi aprofundez cunoştinţele în domeniul managementului resurselor umane, al dreptului la sănătate, dreptului spitalicesc, managementului calităţii. Aş vrea să menţionez cursul susţinut de dna Stephanie Renard, „Dreptul la sănătate şi dreptul spitalicesc”, unde am cunoscut detalii din domeniul sistemelor de sănătate din lume şi modul de funcţionare a sistemului francez de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (unul destul de complex).

Aurelia Bagrinovschi, IMSP Policlinica ACSR
Mă bucur că experienţa colegilor francezi ne poate servi drept exemplu. Mă bucur pentru spiritul de echipă, pe care l-am avut pe tot parcursul sejurului nostru în Franţa. Sunt fericită pentru clipele unice petrecute în cadrul acestui stagiu.

Victoria Tătaru,
pentru TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *