Starea Armatei române în 2015

Subfinanţarea criminală – la care Armata a fost supusă ani la rând de către tomberonezii care au condus această ţară (începând cu Tăriceanu, Băsescu, Boc şi acum Ponta) – plus aducerea la conducerea MApN a unor oameni cu totul incapabili să conducă măcar un mic SRL a făcut că astăzi Forţele Aeriene să fie practic doar o instituţie aproape decorativă.
Bineînţeles că nici Forţele Navale nu stau mai bine, de fapt dintre cele trei categorii de forţe stau cel mai rău, neavând practic nave de lupta, în timp ce Forţele Terestre, unde dezastrul este ceva mai uşor de ascuns, se târâie de la un an la altul cu o tehnică de lupta care pur şi simplu nu ar mai trebui scoasă din cazarmă… şi pe care în curând nici nu vor mai reuşi să o mişte.
Dar în primul rând, dorim să-i felicităm pe cei doi ofiţeri – Lt.drd. Diana MANOLACHE şi Lt.cdor. Crăciun-Ciprian CHIŞ – pentru că îşi onorează uniformă pe care o poartă, pentru corectitudinea, curajul şi seriozitatea analizei efectuate şi salutăm faptul că în sfârşit ofiţeri activi au ieşit în faţă şi au făcut public dezastrul. Onoare lor! Şi poate dacă astfel de oameni ar fi promovaţi în funcţii de conducere starea Armatei ar fi altă!
Bineninteles că actualul minstru, Mircea Dusă, a fost prins din nou cu minciună, tomberozul susţinând pe oriunde poate că Forţele Aeriene sunt perfect capabile să-şi execute misiunile, un lucru mincinos şi manipulativ, greţos chiar.
Tehnic vorbind acest raport spune că dacă în 2015 alocările pentru MApN vor rămâne la stadiul de 1.31% din PIB, atât cât este acum în proiectul de buget, se vor întâmplă următoarele:
Pe timp de Pace
1. Serviciul de Lupta Poliţie Aeriană sub comandă NATO se execută în zona de risc ridicat şi sub nivelul standardelor NATINAMDS, pentru încă un an (al şaselea consecutiv). Nu se asigura menţinerea nivelului de antrenament al personalului, cu riscul de a nu mai avea piloţi pregătiţi să execute serviciul de lupta în toate condiţiile. Continuarea instrucţiei sub standard (la un nivel actual de 50-60 ore de zbor/an/pilot), cu tehnică de lupta învechită şi alocaţii bugetare insuficiente pentru susţinerea mentenantei şi suportului logistic a misiunilor, are implicaţii grave asupra suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi nu mai permite controlul stării de siguranţă aeronautică; (aşadar şi faptul că România îşi asigura serviciul de Poliţie Aeriană este tot o MINCIUNĂ!)
2. Serviciul de Lupta Poliţie Aeriană sub comandă naţională, prin rotaţie, cu câte un batalion de rachete sol-aer din compunerea brigăzii de rachete sol-aer se poate execută limitat, în condiţiile insuficienţei suportului logistic, lipsei carburantului special (oxidant) şi epuizării resursei tehnice a rachetelor;
3. Serviciul de Lupta Căutare-Salvare, inclusiv Serviciul Medical Militar de Urgenţă – se poate execută numai pe timp de zi. Continuarea instrucţiei personalului navigant sub standardele cerute (într-un ritm de 10-20 de ore de zbor/an/pilot), asigura doar menţinerea în bareme, nu şi pregătirea tactică şi antrenamentul necesar executării misiunilor în orice condiţii; (unul din motivele pentru care mai dau cu elicopterele de pământ)
4. celelalte servicii de lupta (supraveghere electronică, comunicaţii şi informatică, supraveghere CBRN, intervenţie EOD etc.) se execută cu limitări, determinate de starea echipamentelor, nivelul tehnologic al acestora, deficitele de dotare şi neasigurarea resurselor pentru mentenanţă şi reparaţii;
5. supravegherea spaţiului aerian şi avertizarea timpurie se asigura cu potenţial limitat, în condiţiile posibilităţilor reduse de menţinere a parametrilor de descoperire a radarelor FPS-117 şi TPS-79(R) fără alocarea bugetară necesară susţinerii contractelor de suport logistic prin NSpA (NATO Support Agency);
6. transportul aerian strategic se poate execută în limita a opt curse, acoperindu-se nevoile pentru teatrele de operaţii, conform documentelor şi înţelegerilor naţionale şi internaţionale;
7. nu se asigura menţinerea operaţionalizării anumitor capabilităţi, cum ar fi: CSAR (Combat Search and Rescue) şi HTM (elicoptere de transport)
8. nu se poate realiza capacitatea operaţională finală pentru detaşamentul de opt elicoptere de transport NATO, destinat asigurării contribuţiei la NRF 2016 (NATO Reaction Force);
9. nu se poate asigura iniţierea operaţionalizării unor detaşamente formate din elicoptere şi avioane pentru sprijinul Forţelor pentru Operaţii Speciale
capacitatea de asigurare a zborurilor speciale, umanitare şi pentru misiuni de intervenţie se va reduce semnificativ, din cauza insuficienţei alocaţiilor bugetare pentru susţinerea mentenantei şi suportului logistic a misiunilor, corespunzător standardelor de siguranţă aeronautică;
0. nu se pot execută zboruri de antrenament pentru exerciţiile trageri sol-aer simulate în poziţiile de baza/poligonul Capul Midia şi nu se poate asigura
1. resursă de aviaţie pentru îndeplinirea planului de cooperare cu celelalte categorii de forţe ale armatei, inclusiv sprijinul forţelor de operaţii speciale;
2. nu se poate realiza instruirea personalului navigant şi a controlorilor de zbor în poziţii înaintate pentru misiuni aer-sol.
În caz de război:
1. apărarea aeriană cu aviaţia de vânătoare şi rachetele sol-aer se poate execută numai pe durata a 1-2 zile;
2. nu se asigura apărarea aeriană a aerodromurilor militare, acoperirea aeriană a dispozitivului operativ al forţelor terestre/forţelor navale, precum şi a obiectivelor strategice naţionale;
3. nu se pot execută misiuni de interdicţie aeriană şi sprijin aerian nemijlocit cu avioanele de lupta
4. asigurarea forţelor pentru misiuni de intervenţie la criză teroristă (avioane şi elicoptere) şi pentru descurajare şi reacţie în sprijinul grupării de forţe de nivel brigada întărită/Forţe Terestre, se poate realiza din starea în care se află, în condiţii de disponibilitate limitată a elicopterelor şi nivel de antrenament redus a piloţilor/echipajelor;
5. nu se asigura îndeplinirea angajamentelor României privind participarea cu forţe la operaţii NATO/UE.
6. Cerinţele de mentenanţă, reparaţii şi suport logistic a misiunilor se asigura la un nivel extrem de redus faţă de necesităţi (circa 13%).
Sursă: Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I“
Autori: Lt.drd. Diana MANOLACHE
Lt.cdor. Crăciun-Ciprian CHIŞ
În acelaşi Buletin cei doi ofiţeri fac şi o evaluare a ceea ce ar însemna dacă bugetul MApN ar fi pentru 2015 la nivelul de 1,7% din PIB. Ar fi numai lucruri bune şi o rază de speranţa, din păcate se aşteaptă încă OK-ul UE pentru cei 0.4% în plus şi deocamdată bugetul Armatei este de 1.31% din PIB.
Problema este următoarea: eu nu cred că actualul guvern chiar doreşte o alocare de 1,71% şi o lălăie aşa până când Parlamentul va aprobă Legea Bugetului pe 2015 în formă actuală. Mai apoi – după aprobarea celor 0,4% în plus pentru apărare – vom aştepta până în vara la prima rectificare, dar după experienţă din 2014, când sumele “rectificate” oficial au ajuns într-o proporţie de sub 10% la Armata ne vom trezi că banii au fost “alocaţi” dar nu vor ajunge deloc în buget.
În 2014 s-au alocat suplimentar, pe hârtie, peste 900 de milioane de lei: într-o prima tranşă 700 de milioane apoi încă ceva, doar că aceşti bani NU au ajuns la Armata fiind ţinuţi în fondul de rezervă al guvernului acolo unde au şi rămas, o foarte mică parte ajungând până la urmă pentru repararea câtorva tancuri şi trasportoare blindate şi cam atât, banii fiind transferaţi în principal spre sfârşitul anului şi obligând industria să muncească în contratimp să nu piardă banii odată cu încheierea anului fiscal…
Din păcate Armata Română că forţă luptătoare, pe timp de pace sau de război, nu prea există: nu avem minimul de tehnică de lupta, nu avem avioane sau elicoptere, nu mai avem rachete AA, radarele au început să cedeze – în lipsa pieselor de schimb, piloţii zboară doar atât cât să nu cadă cu avioanele (pentru că 50-60 de ore zboară doar cei care fac poliţie aeriană, restul dacă prind 20 de ore sunt norocoşi), servicul MEDEVAC nu poate zbura decât pe timp de zi – în lipsa antrenamentului pentru condiţii grele meteo, etc, etc.
Mircea Dusă minte cu neruşinare când se spune că Armata îşi poate execută misiunile şi toţi politicienii sunt de fapt apţi pentru puşcărie pentru distrugerea cu voinţă şi din prostie a capacităţii militare a Armatei Române.
O ultima veste, nu ştiu dacă este bună sau proastă. Încă de acum doi trecerile pe MIG 21 Lancer au fost sistate în aşteptarea F 16. Ei bine în 2015 trecerea pe Lancer va fi reluată, iar acest lucru ne spulberă orice speranţa în achiziţionarea în următorii ani a încă unei escadrile de F 16, pentru că dacă acest lucru era luat în calcul în următorii 3-4-5 ani se făceau treceri pe F 16.
Astfel că deocamdată zvonurile cum că s-ar pregăti încă 1-2 escadrile de F 16 sunt simple manipulări, menite să adoarmă corul de „Huo!” al celor care ştiu că 12 avioane sunt doar o glumă proastă.
Cel mai probbail vom rămâne cu 1,31% din PIB, iar o eventuală rectificare va fi la fel de falsă cum au fost şi cele 2 sau 3 din 2014. Trebuie să înţelegem că Armata Română nu mai poate să asigure nici măcar un minim de protecţie şi pe mai departe TREBUIE să acţionăm în consecinţă sau să acceptăm că nu mai avem armata…
În privinţa posibilităţii că totuşi bugetul MApN pe 2015 să fie în cele din urmă la nivelul de 1,7% din PIB, optimismul autorilor articolului nu îmi este deloc explicabil. Mai pe româneşte chiar dacă Armata va primi 1,7% din PIB nu-mi este foarte clar de unde va putea să finanţeze toate cele cuprinse în studiu şi din acest motiv prefer să nu comentez deloc varianta “fericită”, tocmai pentru că şi la 1.7% tot nasol va fi în principl datorită moştenirii şi decapitalizării – la nivel de resurse – prin care Armata trece de foarte mulţi ani.
Singură şansă de mai bine este alocarea multianuală pe proiecte clare şi asumate de către guvern că şi finanţarea din fonduri diferite de bugetul MApN pentru achiziţiile majore: rachetele cu rază lungă (dar şi medie şi scurtă), nave de lupta, avioane de lupta, TAB-uri sau maşini 4×4 blindate şi neblindate. Până când aceste lucruri nu vor fi legiferate nu avem şanse prea mari pentru o dotare seriosă chiar dacă într-un târziu dezideratul celor 2% va fi atins…
PS Îmi pare rău că va stric începutul de an, dar până la urmă adevărul este cel mai bun remediu pentru orice boală, iar minciună – mai ales cea a înalţilor oficiali – este o bolala extrem de periculoasă, mortală chiar!
sursa: rumaniamilitary.ro