Actualitate

Statistică: 15 copii cresc după gratii alături de mamele lor

Potrivit Maiei Bănărescu, mai este necesar ca personalul instituțiilor penitenciare să fie completat cu cadre medicale și cu psihologi. La fel, e nevoie de a mări numărul de activități cu scop de socializare a copiilor şi de integrare a acestora în instituții de educație timpurie.

Reprezentantul de ţară UNICEF în Moldova, Desiree Monique Jongsma, a spus că este nevoie de făcut mai multe pentru acești copii. „Ei își petrec acești ani prețioși în medii închise, fără o speranță prea mare privind o viață mai bună. Statul trebuie să dezvolte politici specifice care să abordeze situația mamelor cu copii, să prevadă condiții mai bune de detenție pentru mame și copii: personal instruit, acces la servicii sociale de bază, activități educaționale și recreaționale”, a spus Desiree Monique Jongsma.

Directorul interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Aureliu Suhan, a menționat că sistemul penitenciar la etapa actuală face față cerințelor în limita posibilităților în ceea ce privește asigurarea drepturilor copiilor care se află alături de mamele lor în detenție. Activitățile sunt coordonate în așa fel încât copiilor să nu le lipsească lucrurile necesare de care beneficiază copiii în libertate.

La conferința națională privind respectarea drepturilor copiilor născuți în instituțiile penitenciare, cu durata de o zi, participă reprezentanți ai autorităților centrale, societății civile , organizațiilor internaționale. Concluziile participanților și recomandările privind îmbunătățirea stării de lucruri vor fi incluse într-un raport care va fi expediat Guvernului.

În penitenciarul nr. 7 de la Rusca, se află cinci copii împreună cu mamele lor. Instituția dispune de un spațiu locativ separat pentru deținutele cu copii, unde se găsește și un teren de joacă. În penitenciarul Nr. 16 de la Pruncul, cresc zece copii alături de mamele lor. Și aici a fost construit un bloc separat, fiind amenajată o curte de joacă pentru copii.

Sursa: ipn.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *