Statul are DATORII de 280 de milioane de lei față de Municipiul Chișinău
Din cauza că acestea nu au fost plătite la timp, primăria s-a împrumutat de la bănci că să poată plăti salariile profesorilor. Nu am avut o asemenea criză din 2007, spune primarul.
Dorin CHIRTOACĂ, PRIMAR CHIŞINĂU: “Noi niciodată n-am intrat în anul nou cu situaţia pe care o avem acum la capitolul financiar, niciodată din 2007, chiar şi atunci când trebuia să plătim 300 de milioane la Termocom. Nu noi suntem principala cauza, dar principala cauza este peste drum.”
În lipsa unui buget municipal pentru 2016, direcţia finanţe urmează să aprobe unul provizoriu, care va presupune finanţarea cheltuielilor curente şi a proiectelor începute. Documentul nu va prevedea alocarea de bani pentru investiţii sau proiecte de dezvoltare.
Veronica HERTA, ŞEF DIRECŢIA FINANŢE: “În bugetul provizoriu nu pot să se regăsească obiective investiţionale noi, doar acele în curs de dezvoltare cu condiţia că să fie şi în bugetul înaintat de Consiliul Municipal.”
Dorin CHIRTOACĂ, PRIMAR CHIŞINĂU: “Nu este exclus că după 1 ianuarie va fi un minus, ceea ce înseamnă că va trebui să intrăm într-un nou mod de gestionare a cheltuielilor, nu doar capitale, dar şi curente.”
Situaţia s-a complicat şi din cauza că datoria de 280 de milioane de lei a statului faţă de municipiu nu a fost plătită. Din aceşti bani urmau să fie achitate salariile profesorilor. În lipsa de mijloace, primăria a contractat un credit de 140 de milioane de lei de la bănci.
Dorin CHIRTOACĂ, PRIMAR CHIŞINĂU: “Se impune regulă gestionării banului public aşa cum se gestionează bugetul într-o familie, cu măsură şi economisire.”
Bugetul pentru 2016 a fost votat de către consilieri doar în prima lectură, pe 10 decembrie. De atunci Consiliul Municipal nu s-a mai întrunit, astfel că bugetul nu a fost adoptat şi în lectură finală. Proiectul prevede cheltuieli în suma de 3 miliarde de lei. Pentru a acoperi deficitul bugetar de 300 de milioane de lei, municipalitatea mizează pe sursele obţinute din vânzarea şi privatizarea bunurilor proprietate publică, dar şi surse externe.
FĂRĂ CONCERT DE REVELION
Chişinăuienii, dar şi oaspeţii capitalei, ar putea rămâne anul acesta fără tradiţionalul concert de Revelion, organizat în centrul capitalei. Autorităţile centrale, care de regulă desfăşoară această manifestaţie, susţin că nu vor organiza de Revelion concert din lipsă de resurse financiare.
Contactată de IPN, Ala Pâslariuc, şefa serviciului de presă al Ministerului Culturii, a declarat că tradiţionalul concert din noaptea dintre ani, nu va fi organizat din cauza bugetului auster şi a lipsei de resurse financiare. În plus, Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde se desfăşurau concertele, anul acesta este ocupată.
Totodată, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat la şedinţa operativă de la primărie, că Guvernul are o problemă cu organizarea unui eveniment pe 31 decembrie. În aceste condiţii, serviciile Primăriei urmează să se convoace şi să decidă dacă vor prelua organizarea manifestaţiei. „O să ne adunăm serviciile Primăriei să vedem dacă sunt oameni disponibili şi posibilităţi financiare să organizeze ceva. În cazul în care va fi organizat ceva, va avea loc lângă Arcul de Triumf”, a declarat Chirtoacă.
Mai mulţi ani la rând, concertul de Crăciun era organizat de Primăria Chişinăului, iar cel de Revelion – de Guvern.
Sursa: protv.md