Statul Islamic distruge cu buldozerele bijuteria arheologica din nordul Irakului
ONU a anunțat în același timp că circa 28.000 au fugit în ultimele zile din regiunea Tikrit, mai la sud, unde forțele guvernamentale au lansat o ofensivă de anvergură pentru a alunga Statul Islamic.
SI "a luat cu asalt situl istoric Nimrud și a început să îl distrugă cu buldozere", a spus ministrul Turismului și Antichităților, pe pagina sa de Facebook.
Un responsabil al ministerului a confirmat informațiile. "Până la acest moment nu putem confirma amploarea pagubelor", a adăugat acesta.
Nimrud, un oraș fondat în secolul XIII i.H., este situat pe malurile fluviului Tigru, la circa 30 km de Mosul, marele oraș din nordul Irakului, controlat de SI din iunie.
Joia trecutș, SI a difuzat o înregistrare video în care jihadiștii au distrus sculpturi preislamice din muzeul din Mosul. Organizația islamistă susține că aceste statui "favorizează idolatria".
Dupa distrugerea statuilor din muzeu, jihadiștii le-ar fi spus paznicilor că următoarea lor ținta este Nimrud.
"Este una dintre cele mai importante capitale asiriene, acolo sunt basoreliefuri și tauri înaripați (…) Ar fi un adevărat dezastru", a declarat Abdelamir Hamdani, un arheolog irakian de la Universitatea Stony Brook din New York.
SI a lansat în iunie 2014 o ofensivă fulgeratoare, cucerind mari teritorii, în special în nordul Bagdadului.
Forțele guvernamentale, sprijinite de raiduri aeriene ale coaliției internaționale conduse de SUA, încearca de mai multe luni să preia controlul asupra teritoriului pierdut.
Acesta au lansat luni o vasta ofensiva și a mobilizat 30.000 de oameni în încercarea de a prelua Tikrit, al doilea cel mai mare oraș cucerit de SI dupa Mosul.
În lupta pentru Tikrit irakienii nu au cerut ajutorul coaliției, care își continuă însă loviturile împotriva SI atât în Irak cât și în Siria.
SUA au confirmat în schimb participarea Iranului în această bătălie.
Secretarul american de Stat John Kerry, în vizită la Ryad, a afirmat joi că generalul Ghassem Suleimani, șeful Fortei Qods, o unitate de elită a Gardienilor Revoluției, a fost prezent în Irak.
"Dacă generalul Suleimani a fost pe teren, dacă a jucat un rol? Raspunsul este da", a declarat Kerry, insistând însă asupra faptului că operațiunea este sub control irakian.
Sursa: hotnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!