Actualitate

Statul va îmbogăți partidele care vor promova femeile. Iată care sunt condițiile

Unul dintre autorii proiectului, deputatul democrat Sergiu Sârbu, a declarat că mecanismul de promovare a femeilor conține un șir de măsuri, precum obligațiunea ca listele candidaților pentru alegerile parlamentare şi locale să fie întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. De asemenea, femeile candidate vor trebui să colecteze de două ori mai puține semnături decât bărbații pentru a fi înregistrate.

În vederea punerii în aplicare a noilor prevederi din Codul Electoral, se propune modificarea articolului 27 din Legea privind partidele politice: Finanțarea partidelor politice din bugetul de stat. Astfel, 87% din volumul total al alocațiilor se va distribui partidelor politice proporțional cu performanțele obținute, în egală măsură atât în alegerile parlamentare, cât şi în alegerile locale generale. De 10% vor beneficia proporțional partidele politice care vor respecta cota de cel puțin 40% candidaţi-femei în circumscripțiile uninominale în alegerile parlamentare. 3% se vor îndrepta către partide în funcție de numărul de femei alese în funcţia de deputat în Parlament pe circumscripții uninominale.

Cota procentuală alocată din bugetul de stat rămâne neschimbată și nu poate depăși 0,2% din veniturile bugetului de stat, cu excepția veniturilor cu destinație specială.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *