(STENOGRAMĂ) Cum s-a ferit Ucraina să intre în război cu Rusia pentru Crimeea

După cum se poate vedea din transcriere, în favoarea decretării legii marţiale, a războiului cu Rusia, a votat doar Alexandr Turcinov, actualul secretar general al CNSAU. La rândul său, Arseni Iateniuk, Iulia Timoşenko (care nu era membru al CNSAU), Stepan Kubiv şi alţii au pledat împotriva conflictului militar deschis.
Ei şi-au motivat poziţia prin faptul că armata ucraineană nu este pregătită de război şi că Rusia ar putea începe o invazie pe scară largă.
În plus, potrivit politicienilor, partenerii occidentali s-au opus decretării stării de război.
Ar trebui remarcat faptul că, în timpul şedinţei CNSAU, Aleksandr Turcinov a fost sunat personal de preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, care l-a ameninţat în mod deschis cu război.
„Narîşkin mi-a transmis ameninţările lor. Ei nu exclud, a spus el, luarea unor decizii dure în ceea ce priveşte Ucraina, dacă va persecuta ruşi sau pe vorbitorii de limba rusă. Se pare că era o aluzie privind decizia de introducere a trupelor nu numai în Crimeea. A transmis declaraţia lui Putin, care spunea că în cazul în care moare măcar un rus, ne vor declara criminali de război şi ne vor urmări peste tot în lume”, a spus Turcinov.
Totodată, din stenogramă reiese că în timpul ocupării Crimeei, forţele armate ale Ucrainei aveau doar 5.000 de soldaţi capabili să execute misiuni de luptă.
„Astăzi, putem aduna din întreaga ţară o grupare militară de aproximativ 5 mii de soldaţi, capabili să execute misiuni de luptă. Ei pot fi aruncaţi în Crimeea, dar nu va rezolva problema Crimeei. Doar îi vom sacrifica acolo. Şi ce să facem cu mii de kilometri de frontieră şi cu Rusia care se pregăteşte de invazie? Dacă dimineaţă va intra prin regiunea Cernigov, spre seară vor fi la Kiev”, a subliniat ministrul apărării în exerciţiu la acea vreme, Igor Tenuh.
Potrivit acestuia, Ucraina nu avea în acel moment nicio armata. „Ea a fost distrusă sistematic de Ianukovici şi anturajul sau, sub conducerea serviciilor speciale ruse”, a spus el. În acelaşi timp, Teniuh a sugerat că Rusia ar putea fi oprită de Statele Unite în cazul în care nava lor de comandă „Whitley”, aflată în Marea Neagră, va intră în apele teritoriale ale Ucrainei. „Prezenţa fregatei strategice ale americanilor în apele noastre teritoriale, ar fi un semn că nu suntem singuri” a subliniat el atunci.
În plus, tot în procesul-verbal se spune că Teniuh a cerut preşedintelui interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov să ordone efectuarea de exerciţii militare de amploare, pentru că „capacitatea de lupta a unităţilor noastre prezintă dubii serioase”.
sursa: paginaderusia.ro