UcrainaUE / Nato

Stoltenberg: Numai Ucraina poate decide când sunt întrunite condiţiile pentru a se alătura oricăror negocieri de pace

Numai Ucraina poate decide când sunt întrunite condiţiile pentru a se alătura oricăror negocieri de pace în urma invaziei ruse, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniind poziţia neschimbată a Alianţei Nord-Atlantice după declaraţiile făcute săptămâna aceasta de şeful de cabinet al lui Stoltenberg, relatează Agerpres.

”Ucrainenii, şi numai ucrainenii, sunt cei care pot decide când există condiţiile necesare pentru negocieri şi pot decide la masa negocierilor care este soluţia acceptabilă”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe în oraşul norvegian Arendal, adăugând că rolul NATO este acela de a sprijini Ucraina.

Declaraţia sa survine după afirmaţiile făcute de Stian Jenssen, şeful de cabinet al secretarului general al NATO, care a declarat marţi că Ucraina ar putea în cele din urmă să cedeze Rusiei o parte din teritoriul său ca parte a unui acord pentru a pune capăt războiului. Jenssen a afirmat ulterior că regretă declaraţiile sale.

”Mesajul lui Jenssen, care este şi mesajul meu principal şi care este şi principalul mesaj al NATO, este în primul rând că politica NATO este neschimbată – sprijinim Ucraina”, a mai adăugat Stoltenberg.

La summitul de luna trecută, NATO a afirmat că va menţine invitaţia către Ucraina de a se alătura alianţei militare atunci când ”membrii vor fi de acord şi vor fi îndeplinite condiţiile”, iar ţara are dreptul de a-şi alege propria cale, independent de Rusia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat că deşi rezultatul summitului NATO din iulie a fost unul bun, ideal ar fi fost dacă Kievul ar fi primit o invitaţie directă de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *