Strada și gramatica – Topul greșelilor: „Întrare”
Cei care scriu/pictează/elaborează afișele uită că există și reguli ortografice. De multe ori ei redau cuvintele după ureche, așa cum le aud sau li se pare că sună bine. Într-o scurtă plimbare prin orice cartier, se poate colecta o „roadă” destul de bogată de greșeli, care arată cam cum stăm cu gramatica. Dacă ar fi să facem un top al erorilor, pe unul din primele locuri (după numărul de afișări) s-ar situa cuvântul intrare, scris greșit „întrare”.
Datorită faptului că prezintă o informație actuală și necesară, acest cuvânt este, practic, omniprezent și, din păcate, tot atât de omniprezente sunt și greșelile. Varianta „întrare” este influențată de pronunția familiară/regională a cuvântului; în vorbirea obișnuită acest lucru nici nu prea se observă, nici nu prea deranjează, în scris însă trebuie respectată forma corectă INTRARE. Evident că se va scrie cu i și verbul a intra cu toate formele sale: intru, intri, au intrat etc.
Același tip de greșeală se produce și în cazul cuvântului introducere, care apare foarte des cu „î” inițial „întroducere”, mai ales în lucrările elevilor și studenților. Aici, de asemenea, se păstrează i inițial și la formele verbului a introduce – s-a introdus un nou regulament, se vor introduce modificări ș.a.m.d. Și să nu uităm că orice informație începe cu o INTRODUCERE.
Irina Condrea,
prof. univ.,
dr. habilitat, USM