Politică

Sturza promite că din octombrie vin vremurile bune. La iarnă vom plăti cel puțin la jumătate pentru gaz

Moldovenii vor avea gaz la iarnă. Iar dacă rușii își onorează contractul, Republica Moldova va avea gaz la un preț nesperat de bun, mult sub cel al ungurilor sau al sârbilor. O explicație în acest sens a fost făcută de fostul premier, Ion Sturza, transmite Jurnal.md.

De asemenea, el a „dezvăluit” de ce Republica Moldova ar trebui să beneficieze de gaz mai ieftin la iarnă. La începutul anului, visul guvernării a fost să se păstreze formula veche – 50% prețul de piață la gaz și 50% prețul bazat pe prețul petrolului.

„În timpul când prețul gazului era sub 100 de dolari, toți cârcotașii îi învinuiau pe „foștii” că au negociat prost. Nu, au negociat cum au putut. Anume cu acest mandat maximum a plecat domnul Spânu la Gazprom. Răspunsul a fost: „Niet”! Prețul pieței, care între timp explodase și fără război. S-a intervenit la Kozak. Răspunsul – „Cu plăcere. Implementează Moldova planul meu de „reglementare” transnistreană și primiți o reducere de 50%”. Care plan? Federație asimetrică, veto separatiștilor pe teme importante de politică externă și… recunoașterea datoriei transnistrenilor, la acel moment de vreo 8(!) miliarde de dolari. Moldova a răspuns: „Niet”! Și totul a intrat în impas”, a menționat Sturza.

Potrivit fostului premier, în acel moment, Maia Sandu a decis să „sune o prietenă” – Angela Merkel.

„Doamna cancelar a fost extrem de înțelegătoare și l-a sunat, la rândul ei, pe Vladimir Putin. Și s-a produs miracolul – Gazpromul a propus o formulă nesperată – vara 70% prețul de piață la gaz și 30% la petrol. Din octombrie , invers. Nu trebuie să fii mare matematician ca să vezi că la cotațiile de azi este un preț foarte avantajos. Ar reduce prețul pentru consumatorii finali pe timp de iarnă cel puțin la jumătate!”, spune Sturza.

Atât doar că din momentul semnării contractului s-au întâmplat multe. Războiul, în primul rând. Ca rezultat, rușii ar dori să iasă din contract pedepsind astfel Moldova pentru „neutralitate”. Ce îi mai ține pe ruși – Transnistria. Întreruperea livrării gazului ar însemna o catastrofă umanitară pentru separatiști.

„Așa că formula negociată este nesperat de bună, inclusiv în comparație cu cea veche”, a mai adăugat Sturza.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *