InternaționalRăzboi

SUA susține că rușii și-au făcut bază militară în cea mai mare centrală nucleară din Europa. Reacția Moscovei

SUA au acuzat Rusia că folosește centrala de la Zaporojie ca un ”un scut nuclear”. Secretarul de stat Anthony Blinken acuză rușii că bombardează trupele de apărare ucrainene din pozițiile din apropierea centralei nucleare. Această tactică este ”apogeul iresponsabilității” punctează oficialul american.

Rusia a respins acuzațiile lansate de ameicani, potrivit cărora ar folosi centrala de la Zaporojie ca o bază militară. În zonă se află doar un număr mic de soldați pentru a asigura securitatea centralei, potrivit reprezentanții misiunii permanente a Federației Ruse pe lângă ONU, transmite Observatornews.

Luni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că un asemenea război nu trebuie pornit niciodată.

Putin a făcut aceste comentarii într-o scrisoare către participanţii la conferinţa ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT), la peste cinci luni de la declanşarea războiului din Ucraina.

„Plecăm de la faptul că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie niciodată dezlănţuit, şi suntem pentru securitate egală şi indivizibilă pentru toţi membrii comunităţii mondiale” afirmă Putin.

ONU: Omenirea se află la o eroare de calcul distanță de distrugerea nucleară

Preocuparea internaţională privind riscul confruntării nucleare a crescut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie. Într-un discurs de la acea vreme, Putin a făcut referire la arsenalul nuclear al Rusiei şi a avertizat orice posibile puteri externe ostile să se abţină de la orice tentativă de a interveni. 

„Oricine încearcă să ne obstrucţioneze ar trebui să ştie că răspunsul Rusiei va fi imediat. Şi asta va duce la consecinţe cu care nu v-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră”, a declarat dictatorul rus.

Antonio Guterres, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite a avertizat, luni, că umanitatea este la un pas de un război nuclear devastator şi că lumea se află în cel mai mare pericol din timpul Războiului Rece încoace.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.