CSI / RusiaInternațional

Sursă chineză: China nu mai susține retrocedarea către Japonia a insulelor Kurile ocupate de Rusia

La întâlnirea de luna trecută, de la Moscova, cu Vladimir Putin, preşedintele Chinei Xi Jinping a afirmat că Beijingul ”nu este alături de niciuna din părţi” în disputa dintre Rusia şi Japonia asupra unor insule ocupate de ruşi la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite luni agenţia Kyodo, citând o sursă chineză bine informată, a cărei identitate nu o dezvăluie, transmite Agerpres.

China a susţinut revendicarea Japoniei privind insulele numite de ruşi Kurilele de Sud, iar de japonezi Teritoriile de Nord, încă din 1964, când era condusă de liderul Mao Zedong. Acesta a declarat atunci unei delegaţii a partidului socialist nipon că crede că insulele ”trebuie să vă fie redate”, iar Beijingul şi-a menţinut punctul de vedere, chiar dacă nu l-a mai menţionat în ultimii ani.

Negocierile între Tokyo şi Moscova pe această temă au fost suspendate după ce Japonia a impus Rusiei sancţiuni ca urmare a invaziei în Ucraina. În martie anul trecut, Rusia a înfiinţat în insule o zonă specială scutită de taxe, decizie criticată de partea japoneză.

Xi nu i-a confirmat omologului său rus că va permite firmelor chineze să opereze în zona respectivă; el a afirmat că lasă decizia în seama lui Zheng Shanjie, preşedintele Comisiei pentru Dezvoltare Naţională şi Reformă de la Beijing.

Potrivit Kyodo, unii observatori apreciază că schimbarea poziţiei Chinei – de la pro-niponă la neutră – scade şansele reglementării disputei.

Uniunea Sovietică a ocupat insulele Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi grupul de insule mici Habomai la scurt timp după capitularea din 15 august 1945 a Japoniei, prin care s-a încheiat al doilea război mondial. Pe hărţile chineze, insulele figurează în continuare ca ”ocupate de Rusia”. Moscova susţine că acţiunea a fost legitimă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *