RăzboiUcraina

Sursă diplomatică franceză: Xi Jinping este gata să îl sune pe președintele Zelenski, pentru prima dată de la începutul războiului

Președintele Chinei, Xi Jinping este gata să îl sune pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski dar după propriul său program, potrivit unei surse diplomatice franceze, citată de Sky News.

China este pregătită să colaboreze cu Franța pentru a „insista” în vederea începerii negocierilor pentru a pune capăt conflictului, a declarat sursa, în contextul în care președintele Franței, Emmanuel Macron vizitează Beijingul.

De asemenea, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la Beijing, a declarat că l-a încurajat pe Xi să ia legătura cu liderul de la Kiev.

Ulterior, Von der Leyen, a afirmat că salută dorința declarată a lui Xi de a purta discuții cu Volodimir Zelenski, relatează AFP.

„A fost interesant să aud că președintele Xi și-a reiterat disponibilitatea de a discuta atunci când condițiile și momentul vor fi potrivite. Cred că acesta este un element pozitiv”, a declarat ea într-o conferință de presă la Beijing, după discuțiile cu liderul chinez.

Acesta este primul indiciu al modului în care Xi ar putea răspunde la invitația liderului ucrainean de a se întâlni cu el la Kiev.

Menționăm că președintele Chinei nu a vorbit cu președintele Zelenski de la izbucnirea războiului, dar a zburat la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin luna trecută.

Presa de stat l-a citat pe Xi spunând că politica Chinei privind Ucraina poate fi rezumată într-o singură propoziție: „Promovarea păcii și a dialogului”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *