ExterneUcraina

Surse: Joe Biden şi Volodimir Zelenski se vor întâlni în SUA săptămâna viitoare

Preşedintele SUA, Joe Biden, intenţionează să se întâlnească cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, săptămâna viitoare, în marja reuniunii Adunării Generale a ONU, potrivit CNN, care citează oficiali familiarizaţi cu aceste planuri, transmite Hotnews.

Nu este clar dacă întâlnirea va avea loc la New York sau mai târziu în cursul săptămânii la Casa Albă. O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat pentru CNN că liderul de la Kiev este aşteptat să călătorească la Washington după ce se va opri mai întâi la New York.

Potrivit sursei citate, Joe Biden și Volodimir Zelenski ar urma amândoi să se adreseze Adunării Generale a ONU marţi.

Președintele Zelenski vrea să se folosească de această apariţie în persoană la reuniunea anuală a ONU pentru a cere mai mult sprijin pentru Ucraina. În afară de discursul în faţa Adunării, el planifică mai multe întâlniri cu alţi lideri mondiali la New York, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste planuri. Printre obiectivele sale se va număra încercarea de a convinge ţările care nu au adoptat o poziţie clară împotriva războiului să fie mai ferme în condamnarea Rusiei, potrivit sursei citate.

De asemenea, printre întâlnirile sale se va număra şi cea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunţat joi guvernul israelian.

Vă amintim că la Joe Biden s-a întâlnit ultima dată cu Volodimir Zelenski în luna iulie, la summitul NATO din Lituania. Înainte de aceasta, cei doi lideri au stat de vorbă în luna mai la summitul G7 din Japonia.

În ciuda sprijinului acordat de Statele Unite pentru o apariţie la summitul G20 de săptămâna trecută din India, președintele Zelenski nu a primit o invitaţie din partea gazdelor.

Liderul de la Kiev a venit în Statele Unite în luna decembrie, fiind prima dată când a părăsit Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Secretarul american de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele ucrainean la Kiev săptămâna trecută, în cadrul unei vizite surpriză care a avut ca scop, printre altele, coordonarea SUA şi a Ucrainei înainte de reuniunea diplomatică de la New York. Totodată, șeful diplomaţiei americane i-a spus preşedintelui ucrainean că Statele Unite sunt „hotărâte să continue să meargă umăr la umăr” cu Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *