Actualitate

Țara în care se vinde zilnic jumătate din recolta mondială de mere

China a lansat la finele anului trecut un contract futures pe mere, apreciat ca fiind primul produs futures din lume pentru fructe proaspete. În ultimele luni, volumul tranzacţiilor a explodat, astfel că, marţi, la Zhengzhou Commodity Exchange, au fost tranzacţionate 4,6 milioane de contracte, reprezentând 46 de milioane de tone de mere, adică jumătate din recolta anuală mondială.

Chiar dacă un astfel de volum al tranzacţiilor pare extraordinar, situaţia s-a repetat în ultimii ani, potrivit Agerpres.

Astfel, în luna martie a anului trecut, preţul la minereul de fier importat în China a crescut cu 26% într-o singură zi, iar volumul contractelor la minereu de fier tranzacţionate într-o singură zi a fost echivalent cu trei sferturi din importurile anuale ale Chinei.

O lună mai târziu, cantitatea de bumbac tranzacţionată la Zhengzhou într-o singură zi a fost suficientă pentru a produce nouă miliarde de perechi de blue jeans, respectiv câte o pereche pentru fiecare om de pe planetă.

Creşterea de 27% înregistrată în ultima lună la preţul contractelor futures pe mere pare atractivă, însă analiştii avertizează că piaţa chineză de mere se confruntă cu o supraofertă după mai mulţi ani de investiţii excesive.

Sursa: Capital.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *