Ţările membre NATO au întocmit un plan de acţiune în cazul în care Rusia ar ataca militar

"Înainte de summit, România şi Bulgaria nu aveau (planuri de contingenţa şi acţiune – n.red.), pentru că erau considerate ţări în afară riscului unui atac militar. Acum şi România are un plan de acţiune în caz că e atacată. NATO a elaborat scenariile prin care securitatea României ar putea fi atacată: atacul României de pe mare, terestru, atac de aviaţie. România va fi apărată oricând va fi atacată", a precizat Traian Băsescu.
În plus, preşedintele a explicat că NATO nu are un buget comun pe care îl împarte între statele membre când vine vorba de protejarea unei anumite ţări, ci fiecare "scoate bani din buzunar".
"NATO nu are un buget pe care îl distribuie, ci statele trebuie să contribuie pentru protejarea altor ţări prin forţe navale, aeriene; vor scoate bani din buzunarul lor pentru securitatea României. (…) Sunt costuri pe care şi le asumă fiecare stat membru NATO care are onoarea să participe la apărarea altui stat, de aceea ne referim la solidariate", a explicat şeful statului vecin.
Atunci când a cerut NATO elaborarea unui plan de acţiune pentru România, preşedintele a adus mai multe argumente: "Am subliniat lanţul de conflicte îngheţate din jurul Marii Negre, cum ar fi Abhazia, Osetia, Transnistria şi, mai nou, Crimeea. Aceste conflicte ar putea fi încălzite de Rusia.
Alt argument a fost că, în urmă anexării Crimeii, flota de la Sevastopol a Rusie se află acum la numai 160 de mile marine de România. Sunt nave ruseşti care, în şase ore, pot fi pe coasta Marii Negre a României.
Apoi a fost argumentul Ucraina: Iată că se poate acţiona iratioanl, iar atunci te întrebi de ce să excluzi posibilitatea că şi asupra ţării tale să se manifeste iraţionalul Federaţiei Ruse. În proporţie de 99,9% nu se poate produce, dar rămâne un 0,01% ca iraţionalul să se poate produce".
sursa: pravda.com.ua